Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gänget som jobbar jul på SMHI julen 2016, från vänster: Magnus, Gunilla, Berndt, Caroline och Charlotta.

Blandade känslor hos Sveriges juljobbare

För de allra flesta är julafton en ledig dag fylld av Kalle Anka och god mat med släkt och vänner. Men Sverige står inte stilla bara för Sanna Nielsen tänder ljus i rutan – runt om i landet fortsätter bland annat sjuksköterskor, poliser och journalister att knega på.

På polisstationen i Sundsvall firas jul så gott det går. Börje Öhman är kommunikatör vid ledningscentral nord och berättar att stationen julpyntats och att ett par poliser i inre tjänst bär tomteluva. Han tycker att det är helt okej att arbeta på julafton.

- Jag har inga småbarn utan jag har stora och de firar på andra håll i år. Det är ganska trevligt att jobba också, folk är ganska glada och trevliga, säger han.

Bland polisen är Kalle Anka-effekten välkänd. Mellan klockan 15 och 16 på julafton minskar antalet larmsamtal med cirka 15 procent.

- Just under eftermiddagen med Kalle Anka brukar vi kunna dra ner på bemanningen, säger Börje Öhman, som kan tänka sig att arbeta varje dag utom då älgjakten börjar.

- Då ska jag vara ledig, säger han.

Hellre i Hultsfred

Sjuksköteskan Björn Alexandersson, 33, i Linköping hade hellre varit någon annanstans.

- Visst är det tråkigt att jobba i dag, det är ju en familjehögtid. Jag hade hellre varit med min sambo som firar jul i Hultsfred, men det är väl en vanesak, säger han.

På akutkliniken på Linköpings universitetssjukhus, där han jobbar, är det mesta som vanligt.

- Några i personalen har tomteluva, vissa tar med sig lite julmat och har knytis, och man önskar god jul och peppar varandra. Men det är ungefär samma inflöde av patienter som på en vanlig dag och det märks inte jättemycket att det är jul.

Ensam på redaktionen

Någon som däremot trivs utmärkt med att jobba i dag är Hugo Ewald, 24. Han är journalist på tidningen Metro och tillbringar julafton helt ensam på redaktionen.

- Det är ganska trevligt. Just nu sitter jag här ensam på kontoret och tar det lugnt och lyssnar på lite musik, säger han.

Trots datumet tycker han inte att det råder någon brist på ämnen att skriva om.

- Det händer ju saker överallt i både Sverige och världen, trots att det är jul. Jag hoppas att det blir en vanlig nyhetsdag, säger han.

Och när passet är slut tänker Hugo fortsätta att fira på egen hand.

- Jag ska gå ut på en krog och sätta mig och testa hur det är att fira jul ensam. Jag tänkte skriva ett reportage om det, säger han.

Ingen vit jul

På SMHI i Norrköping håller ett fåtal meteorologer koll på helgens snö, regn och vid. Kontorslandskapet är ordentligt julpyntat berättar meteorologen Charlotta Eriksson.

- Men vädret gör att det inte känns jättejuligt, säger hon.