Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blod från brunbjörnar i vinteride stärker mänskliga muskelceller, enligt en ny studie. Arkivbild.

Björnblod får mänskliga muskler att växa

Blod från björnar som gått i ide får människans muskler att växa, visar forskning på svenska björnar. Det kan leda till nya metoder för att stoppa muskelförtvining.

Hur det kommer sig att björnar som legat i ide i flera månader vaknar upp i relativt god fysisk form är fortfarande ett mysterium för forskarna. Men enligt studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature , tycks den egenskapen kunna överföras till människan.

- Det vi har kommit fram till är att när vi odlar humana muskelceller i laboratorium och odlar dem med vinterblod från björnarna så växer cellerna i stället för att degenerera, säger danske Ole Fröbert, överläkare och professor vid Örebro universitetssjukhus, till TT.

Björnar i Dalarna

Arbetet har pågått i ungefär tio års tid. I forskargruppen ingår flera svenskar och Sverigebaserade forskare. De har tagit blod från totalt 22 björnar i Dalarna och Gävleborg, som har den högsta koncentrationen av björnar i Europa. På sommaren bedövades djuren i skogen och på vintern smög man sig nära deras bon, bedövade och lyfte ut dem.

- Björnarna ligger i ide i mer än sex månader och borde få en massa sjukdomar: benskörhet, njursvikt, hjärtsvikt eller blodproppar. Men de undviker allt, säger Ole Fröbert.

Blodet som samlades in sommartid hade inte alls samma effekt på de mänskliga cellerna som vinterblodet.

Vill utveckla medicin

Sängliggande och fysisk inaktivitet gör att en människa tappar 30 till 40 procent av sin muskelmassa inom loppet av två till fyra månader. Björnar kan ligga i ide i upp till sju månader utan att varken äta, dricka, kissa eller bajsa och bara tappa runt drygt 20 procent.

För människor som av olika anledningar tappar i muskelstyrka – oavsett om det är äldre, sjuka eller astronauter i viktlöst tillstånd – finns det i dag ingen effektiv behandlingsmetod.

- Förhoppningen är att man kan använda den här kunskapen till att utveckla medicin för människan. Det kommer inte i morgon, eller dagen därpå, men vi är nu optimistiska inför att komma fram till någonting som i alla fall kan testas på människor, säger Ole Fröbert, som ser framför sig ett "björnpiller" i framtiden.

Det lär dock inte bli något piller som vem som helst kan införskaffa för att få större muskler, enligt Fröbert.

- Det skulle ju vara jättekul, men det finns ingen medicin som inte har biverkningar. Det är mycket möjligt att det vi hittar är skadligt på något sätt så att det bara ges till riskgrupper.

Inga svenska pengar

Forskningen genomförs i samarbete med Skandinaviska björnprojektet, ett nordiskt forskningssamarbete, och har fått ett unikt tillstånd att blanda in björnar som ligger i ide.

Men trots att forskarna arbetar med svenska björnar i Sverige har de under ett drygt decenniums arbete inte fått någon svensk finansiering, säger Ole Fröbert:

- Vi har fått massa pengar från Danmark och Norge, men jag tror att man i Sverige är lite försiktig och satsar på forskning som man vet ger resultat. Det här är forskning med "high risk, high gain" (stor risk, stor vinning).