Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Björnattack i Orsa – skötare död

Orsa Rovdjurspark öppnade som vanligt i morse, bara ett dygn efter att en 18-årig djurskötare blev attackerad och dödad av en björn. Nu bekräftas för första gången att björnen inte befann sig inne i hägnet när barnfamiljen och skötaren kom dit. – Den har tagit sin in efteråt, säger åklagaren Maria Johansson.

Det var under fredagen som den tragisk olyckan ledde till att en 18-årig djurskötare miste livet. Den döda djurskötaren ska ha haft en inbokad aktivitet med en barnfamilj inne i ett av djurens inhängnader, när björnen attackerade. Björnens bett ska ha skadat den unga mannen så pass svårt, att han gick bort, trots timmar av återupplivningsförsök. Barnfamiljen lyckades klättra ur inburade området. 

Olycksplatsen är fortfarande avspärrad. Polisens utredningsarbete har pågått under morgonen och fortsätter under dagen, då en teknisk undersökning kommer att göras på olycksplatsen.
– Vad som skett är att det har tagits beslut om att inleda förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och framkallande av fara för annan, säger jouråklagaren Maria Johansson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg, som tillfälligt håller i utredningen.

Polisen ska under dagen förhöra mamman och pappan i den utländska familjen som befann sig i hägnet. De två barnen är under tio år och därför har det beslutats att de inte ska förhöras. Familjen kommer från ett annat europeiskt land och ska åka hem i dag.

Fem meter högt stängsel

Olyckan inträffade under en inbokad aktivitet med barnfamiljen. De var inne i hägnet för att lägga ut mat till björnarna. Familjen lyckades klättra ut ur hägnet vars stängsel, enligt Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen, är fem meter högt.
– Vi har en uppfattning om hur det gick till. Det är en sak som vi inte vill säga, utan som utredningen måste visa, säger han till TT.

Anders Blomquist säger att den besökande familjen mår väl efter omständigheterna. Personerna är dock chockade efter upplevelsen.
– Vi har hjälpt dem på alla sätt och vis och hanterat alla frågor. De har fått återvända och fått stöd och kunskap, som inte vi har, från andra, säger han.

Kan ha grävt sig in

Enligt polisen kan björnen ha grävt sig in, och åklagaren Maria Johansson bekräftar att björnen inte fanns inne i hägnet när sällskapet kom dit.
– Den har tagit sin in efteråt, säger hon, utan att vilja gå in närmare på hur.

Hur djupt grävskyddet runt hägnet är kan vd:n Anders Blomquist inte svara på.
– Det är en del av rutinerna att kolla så att det inte grävs. Om det hände ska utredningen svara på. 

Björnen har tagits till Statens veterinärmedicinska anstalt för att obduceras nästa vecka.
– Man tittar på om det finns någon skadebild, om det finns något som kan ha påverkat björnen att agera i den här riktningen. Det kan vara av intresse om björnen har en sjukdom, säger Maria Johansson.

Under utredningen kommer aktiviteten, som kallas "camp care" och där besökare får prova hur det är att jobba som djurvårdare, att vara stoppad. Maria Johansson kommer också granska om den typen av närkontaktsmöten med rovdjur på parken ska tillåtas i framtiden.
– Förundersökningen kommer bedrivas på bred front där vi får utreda de här förhållandena i parken vad gäller just hanteringen av djur när man har besökare med sig.

Två miljoner kronor

När en djurskötare dödades av vargar på Kolmårdens djurpark 2012 ledde det till en företagsbot och att den dåvarande chefen fälldes. Så kan också bli fallet för Orsa Rovdjurspark, och när olyckorna har dödlig utgång är ett bötesbelopp på två miljoner kronor praxis, enligt åklagaren.
– Det som är aktuellt, vad gäller arbetsmiljöbrott med dödlig utgång, är att titta på om det finns någon i ledande ställning som kan ställas till ansvar.

Den 18-årige djurskötaren arbetade sin första sommar på Orsa Rovdjurspark. Han hade fullföljt sin utbildning till djurvårdare och hade jobbat sedan han gick ut skolan i juni. Tidigare hade han praktiserat på Rovdjursparken, enligt Anders Blomquist.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.