Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Björn Olsen, professor, om corona och mutation från Storbritannien.
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Bild: Pontus Lundahl/TT

Björn Olsen: ”Risk för svallvåg av muterat virus”

Det finns nu fler upptäckta fall av den brittiska muterade virusvarianten i Sverige än i Norge. Professorn Björn Olsen säger i en intervju i Expressen att barer, skolor och offentliga verksamheter måste stängas.
– Om viruset är mer smittsamt kan vi räkna med att vi får en svallvåg, säger han till tidningen.

Efter tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten stod det klart att det i Sverige nu upptäckts 95 fall av den brittiska varianten. Det är mer än i Norge, där siffran enligt NRK, hittills är 69 personer.

29 av de 95 svenska fallen saknar koppling till resor. Folkhälsomyndigheten bedömer ändå att det är större risk att den nya varianten importeras via resor än att den sprids i samhället.

– Sedan betyder inte det att vi blundar för de vi hittar i Sverige; där pågår ju ett väldigt intensivt smittspårningsarbete runt de här 29 fallen, och en del av dem är ju kopplade till varandra, sa Anders Tegnell till GP i samband med presskonferensen.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger till Expressen att Sverige måste stänga ned för att minska smittspridningen. Han menar att Sverige borde agera snabbt för att stoppa mutationen och tycker att barer, skolor och offentliga verksamheter borde stängas i tre fyra veckor.

”Kan bli dominerande”

Han tycker också att alla som flyger in till Sverige borde testas och att munskyddskrav ska införas i alla inomhusmiljöer.

– Vi har en enormt mycket högre smittspridning än Norge och har många kontakter med Storbritannien, så jag tror tyvärr att mutationen är väletablerad här, säger han till Expressen.

Han tror att den här varianten kan bli dominerande i Sverige.

– Virus följer evolutionära lagar och den mest framgångsrika varianten kommer att ta över på sikt. Och om denna version är mer smittsam och sprider sig kan vi få fler sjuka och fler döda.

Även Anders Tegnell tror att den brittiska mutationen kan vara så anpassad att den så småningom blir den dominerande virusvarianten i samhället.

– I första hand handlar det ju verkligen om att genomföra de åtgärder vi redan har på plats, med intensiv smittspårning, isolering av de som är smittade och deras hushållskontakter. Jag tror att vi kommer väldigt långt med det. Om man behöver göra mer beror ju på utbredningen och hur man hittar det, har han sagt till GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.