Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Jan Björklund talar under Politikerveckan på Spånga IP i Järva på söndagskvällen.

Björklund varnar för svartmålning

Liberalernas ledare Jan Björklund varnar för att alla nu tävlar i att måla upp en mörk bild av Sverige.

- Det är ett race to the bottom där det tävlas om vem som kan övertrumfa vem i att måla upp en mörk bild av Sverige och komma med det ena mer extrema förslaget efter det andra. Varken värderingar eller internationella konventioner står i vägen för ytterligare utspel om att stänga Sverige, säger Björklund.

- Det är en tävling om att gå hårdast fram, att vara skarpast i sina formuleringar, att använda mest svärta i sina filmer i sociala medier. Några vill inskränka asylrätten, andra vill skapa ett samhälle byggt på angiveri.

Björklund medger att de etablerade partierna tidigare var rädda för att prata om invandring och integration. Många var rädda för att uppfattas som främlingsfientliga.

Mångas ansvar

- Och jag erkänner gärna att vi är många som har ansvar för det, även mitt eget parti. Men nu har pendeln svängt totalt. Om man förr endast talade om att allt var guld och gröna skogar så talar man nu bara om problem, säger Björklund.

Samtidigt riktar han särskilt udden mot Socialdemokraterna.

- Vad hände med förnuftet? Vad hände med anständigheten? För några år sedan sa Stefan Löfvén att Sverige håller på att gå sönder. Jag tror han har fel. Det är inte Sverige som håller på att gå sönder, det är Socialdemokraterna.

Varningens finger

Björklund efterlyser en mer nyanserad samhällsdebatt som inte bara handlar om hårda tag och som inte bara handlar om migration. Hotet mot den liberala samhällsmodellen kommer från tre håll, enligt Björklund: från högerextremismen, vänsterextremismen och från islamismen.

- Jag vill höja varningens finger; för om de extrema krafterna tillåts dominera så kommer Sverige att glida isär. Och det hotar den liberala samhällsmodell som ger oss frihet, säger han.

- Höstens val handlar inte om skattesatser, eller om att skruva i statliga system, eller vem som kan säga fler poliser flest gånger. Den handlar om något mycket större. Valet handlar om vilka värderingar som ska hålla ihop det Sverige som våra barn ska leva i. Och jag kan inte komma på något som skulle vara viktigare än det, säger Jan Björklund.