Björklund räddades i sista stund

ANNONS
|

FP-ledaren Jan Björklund lanserade en tuffare skattesänkarlinje som ny profilfråga för partiet.

Men partiets högsta beslutande organ sade först oväntat nej. Det gamla kravet på "hälften kvar" skulle ligga fast.

Bakslaget orsakade konvulsioner på landsmötets sista dag i Karlstad. Partiledningen ingrep och fick med sig ombuden på att skicka beslutet till beredningsutskottet.

En något mjukare variant av det gamla förslaget togs fram, att partiet i ett första steg ska driva slopad värnskatt och höjd brytpunkt. I ett andra steg, på sikt och om utrymme finns, ska partiet sträva efter att Sverige inte i någon väsentlig utsträckning ska ha högre marginalskatt än OECD-snittet på 41 procent.

ANNONS

Ett par ombud reagerade mot detta "märkliga" agerande och mot den version light som återkom, trots att beslutet emot hade antagits med röstsiffrorna 94-74.

Men landsmötet accepterade kompromissen och Björklund kunde andas ut.

Han poängterade vid den avslutande pressträffen att att han fått stöd för de två viktigaste framtidsfrågorna för partiet vid sidan av skolan - en förändrad arbetsrätt och kraftigt sänkta marginalskatter.

I partistyrelsen hade bara Jonas Andersson gått emot den nya skattelinjen. Men ombud efter ombud gick upp och stödde honom.

De talade om att skatteintäkterna behövs för att klara välfärden och en trygg sjukförsäkring. De menade också att hälften kvar är inarbetat, alltsedan den stora skattereformen 1990, lätt att förstå och att argumentera för.

-Det handlar mer om moral än ekonomi, om vilken bild vi vill ge av Folkpartiet, sade Jonas Andersson.

I partistyrelsens förslag stod det att målet är att:

steg för steg nå en nivå för den högsta marginalskatten som motsvarar genomsnittet inom OECD, som var cirka 41 procent år 2010.

Första beslutet blev:

att steg för steg nå en nivå för den högsta marginalskatten utifrån principen "hälften kvar", det vill säga högst 50 procent.

Andra beslutet blev:

I ett första steg ska värnskatten avskaffas för att därigenom uppnå principen "hälften kvar" och brytpunkterna höjas...

..i ett nästa steg fortsatta marginalskattesänkningar när ekonomiskt utrymme finns – strävan på sikt ska vara att Sverige inte i någon väsentlig utsträckning ska ha högre marginalskatteuttag än genomsnittet i OECD. (TT)

ANNONS