Björklund: "Man ställer inte ultimatum inom Alliansen"

Sedan C-gruppledaren Anders W Jonssons uttalande om att Moderaterna måste välja mellan Centerpartiet och SD verkar frågetecknen kring hur partierna ser på framtiden allt fler. Men nu är partiledarna i full färd med lappa ihop fasaden.

ANNONS
|

Under tisdagsförmiddagens pressträff sa Liberalernas partiledare Jan Björklund att Alliansen är på tok för viktigt för att få slitas sönder av inre sprickor och konflikter. Han ville också att vissa inom Alliansen ska "skärpa sig" och tona ner sina uttalanden.

– Man ställer inte ultimatum inom Alliansen, säger Jan Björklund, enligt TT.

Samtidigt meddelade Björklund ledare att Liberalerna inte tänker samarbeta med SD i riksdagsutskotten och att han inte riktigt förstår vad Anna Kinberg Batras (M) utspel om samtal med SD egentligen betyder.

– Moderaterna måste precisera sig, säger Björklund.

Sprickan är "olycklig"

Ebba Busch Thor (KD) sa på pressträffen att hon tycker att det är olyckligt att det skapats enspricka mellan partierna. M och KD på ena sidan och L och C på andra.

ANNONS

En av de som inte tonat ner sig är Centerns gruppledare Anders W Jonsson, som inte anser att Alliansen kan fortsätta samarbetet om Moderaterna vill förhandla med SD i utskotten.

– Antingen så pratar de med oss eller så pratar de med SD. Vi vill fortsätta allianssamarbetet. Men Moderaterna måste välja, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Men mjukare tongångar kommer från hans partiledare Annie Lööf:

Inga andra alternativ

Ebba Busch Thor sa att hon inte tror det finns några andra borgerliga regeringsalternativ än Alliansen.

Busch Thor anser att en gemensam Alliansbudget, som hon föreslog redan hösten 2015, och somKinberg Batra anslöt sig till i förra veckan, är den enda rätta vägen framåt för Alliansen.

Om SD då röstar på Alliansens budget skulle regeringen falla – men det ska inte hindra Alliansen, menar Kinberg Batra, att de i så fall fäller den med SD:s stöd.

Ebba Busch Thor menar att en Alliansbudget som fäller regeringen, utan att förhandlingar sker med SD, samtidigt skulle syna Jimmie Åkessons parti:

–Då får de visa om de vill ha Anna Kinberg Batra som statsminister eller om de vill låta Stefan Löfven regera vidare, säger hon.

ANNONS