Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
- Framtiden byggs inte av inskränkt nationalism utan av liberal framstegsoptimism, sade Jan Björklund under sitt tal i Almedalen. Bild: Stefan Berg

Björklund: "Jag är livrädd för nationalismen"

Liberalernas partiledare Jan Björklund slog ett slag för liberalismen och ett stärkt EU när han höll tal på scenen i Almedalen.
- Aldrig tidigare under mitt politiska liv har de grundläggande liberala värderingarna varit så hotade i Sverige och i vår del av världen som idag, säger han.

"Framtiden byggs inte av inskränkt nationalism utan av liberal framstegsoptimism." Orden av Jan Björklund går som en linje genom hans tal.

- Aldrig förr har så många barn fått gå i skolan, barnadödligheten i världen har aldrig varit lägre och svältkatastroferna har aldrig varit färre. Det är inte nationalismen, socialismen, populismen eller islamismen som har åstadkommit det, säger han.

Ett stärkt EU

Partiet har lagt om sin valstrategi. Som svar på SD:s utspel om att de vill se en folkomröstning om utträde ur EU redan nästa mandatperiod väljer nu L, med två månader kvar till valet, att fokusera på EU-frågan och gå fram med förslag på hur samarbetet kan stärkas.

- När man lägger sin röst på valdagen är detta en viktigt fråga: Ska Sverige vara medlem i EU eller inte, säger Jan Björklund.

Han säger att han är orolig över de nationalistiska vindar som blåser i Sverige och Europa.

- Europa har prövat nationalismen förr, det har slutat i de största katastroferna för vår världsdel varje gång, säger Jan Björklund.

- Jag är livrädd för nationalismen som politisk rörelse.

Under en presskonferens tidigare på tisdagen lade partiet fram ”28 förslag för mer EU”. Här ryms en europeisk koldioxidskatt, sänkt jordbruksstöd för att istället prioritera andra områden och ett europeiskt FBI.

Partiet vill också att Sverige ska införa euron. Jan Björklund ser den gemensamma valutan som kärnan i EU:s ekonomiska samarbete.

- Här finns också en ideologisk tanke. Länder med samma valuta kan inte gå i krig med varandra, då raserar man sin egen ekonomi, säger han under kvällens tal.

"Ingen kompromiss med SD"

Jan Björklund kommenterade även kort de senaste turbulenta dagarna inom Alliansen som har uppstått i kölvattnet efter utspelet om proportionellt utsedda ordförandeposter i riksdagens utskott och den öppning mot SD det skulle kunna innebära.

- De senaste dagarna har inte varit Alliansens bästa dagar, säger han.

Han lovade att partier kommer jobba dygnet runt fram till valet för att Sverige ska få en Alliansregering med ett starkt Liberalerna.

- Vi kommer inte förhandla med SD. Vi kan kompromissa med andra partier som tycker annorlunda om pappamånader. Men vi kompromissar inte med någon som anser att judar och samer inte kan vara svenskar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.