Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Biståndsminister Per Olsson Fridh på sitt tjänsterum på UD. Bild: Janerik Henriksson/TT
Biståndsminister Per Olsson Fridh på sitt tjänsterum på UD. Bild: Janerik Henriksson/TT

Biståndsministern: Vi måste skänka vaccin till andra länder

Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) vill att Sverige skänker vaccin till andra länder, så fort svenska riskgrupper har vaccinerats klart.
– Vi måste vara öppna för att avstå doser, säger Per Olsson Fridh till DI.

Det är i en intervju med Dagens industri som Sveriges biståndsminister uttalar sig om vaccinfördelningen. Där meddelar han att det finns planer på att skänka bort vaccindoser till andra länder redan innan alla svenskar vaccinerats.

– Det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen. Vi måste säkra en global fördelning av vaccin innan vi har vaccinerat klart själva, säger Per Olsson Fridh.

Under torsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige inte kommer leva upp till de tidigare satta vaccinmålen. Istället ska alla vuxna svenskar kunna vara vaccinerade i mitten av augusti.

LÄS MER: Möjlighet till snabb vaccinering lockade hundratals äldre

LÄS MER: Sverige missar vaccinmålet – då ska alla fått första dosen

Enligt tidningen arbetar den svenska regeringen för att medlemsländerna i EU ska avstå sina doser till förmån för fattigare länder, som inte haft samma ekonomiska möjligheter att säkra lika många doser.

– Ska vi stoppa spridningen av pandemin, måste vaccinationstakten öka i våra länder men också i resten av världen och det måste ske parallellt. Man kan inte vänta med att vaccinera resten av världen tills EU är färdigvaccinerat. Då kvarstår risken att viruset sprider sig, muterar och blir mer ohanterligt, säger biståndsminister Per Olsson Fridh.

LÄS MER: Slutförhandlat i EU: 165 000 doser till Sverige

LÄS MER: Kina vaccinerar nästan sju miljoner på en dag

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.