Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Biskop Fredrik Modéus i Växjö hoppas att få höra både kyrkklockor och böneutrop i Växjö. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Biskopens inlägg möttes av könsord

En Växjömoskés önskemål om att få ha böneutrop i stadsdelen Araby har väckt debatt. När Svenska kyrkans biskop Fredrik Modéus uttalade sig i frågan i ett inlägg på Facebook möttes han av könsord och svordomar.

- Tonen blev så hård att det inte lönade sig med fortsatt dialog. När personer bara vräker ur sig könsord och svordomar är samtalet svårt, säger han till SVT Nyheter Småland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På grund av de hatiska kommentarerna beslutade han sig för att ta bort inlägget, där han välkomnat ansökan om böneutrop och uttalat att han hoppades att få höra både kyrkklockor och böneutrop i Växjö. Nu hoppas han i stället på eftertänksamma, prövande samtal ansikte mot ansikte, rapporterar tv-stationen.

- Jag tror att många av dem som uttalar sig bär på en rätt stor rädsla för det som är obekant. Den rädslan respekterar jag, men tror inte att vägen framåt är att hindra andra från att utöva sin religion, säger biskopen.

Kommunstyrelseordförande Anna Tenje (M) har tidigare intagit en skeptisk hållning till böneutrop i Växjö.

- Rent spontant känner jag att detta blir problematiskt och jag är inte helt positiv till detta, har hon sagt till Smålandsposten.