Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Jan Björklund med utmanaren Birgitta Ohlsson i Almedalen förra sommaren. Arkivbild.

Birgitta Ohlsson hoppas på gräsrötterna

I dag träffas Liberalernas valberedning för att återigen ta ställning till om det ska bli en rådgivande medlemsomröstning i partiledarstriden. Birgitta Ohlsson, som utmanar Jan Björklund om partiledarposten, driver på för att gräsrötterna ska få säga sitt.

Valberedningen har redan behandlat frågan om medlemsröstning en gång, och sade då nej med hänvisning till partiets stadgar. Men efter att det tyngsta länsförbundet, Stockholms län, efterfrågat en omröstning ska valberedningen diskutera saken igen.

Striden står mellan sittande partiledaren Jan Björklund och utmanaren, riksdagsledamoten och före detta EU-ministern Birgitta Ohlsson. Björklund har flera tunga distrikt och L-namn i ryggen, men Ohlsson vill gärna ha en omröstning eftersom hon tror sig kunna vinna genom större stöd bland gräsrötterna.

Stockholms län valde att inte ställa sig bakom någon av kandidaterna. Bland de många lokalföreningarna finns både de som vill behålla Jan Björklund och de som tror att Birgitta Ohlsson är mer lämpad att leda partiet i valrörelsen.

Nomineringstiden går ut den 23 augusti. På landsmötet den 17–18 november i Västerås avgörs vem som blir partiledare.