Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilpendling farligt för hjärtat

Åker du bil till jobbet? Då löper du betydligt högre risk att drabbas av hjärtinfarkt än de som promenerar, cyklar eller tar bussen.
Det är knappast någon nyhet att fysisk aktivitet främjar hälsan. Många undersökningar har gjorts på området, och överallt överöses vi av olika tränings- och kom i form-tips, speciellt nu inför sommaren.

Slående resultat
Men det behöver inte vara så komplicerat. Bara genom att ställa bilen och ta en promenad till arbetet kan du förbättra din hälsa markant. Det hävdar Patrik Wennberg, läkare och forskare vid Umeå universitet, i sin studie om fysisk aktivitet på olika områden. I studien har han fokuserat på hur folk tar sig till arbetet påverkar risken för hjärtinfarkt. Resultaten var slående.
- Det som kom fram väldigt tydligt var effekten av aktiv arbetspendling. Aktiva arbetspendlare, det vill säga de som går, cyklar eller tar bussen till arbetet hade en klart minskad risk för hjärtinfarkt än bilpendlare.
Dels är det förbättrade blodfetter, att man inte går upp i vikt samt en minskad risk att drabbas av blodpropp och inflammationer som tros vara den största förklaringen till riskminskningen. I sin studie har Patrik Wennberg tagit hänsyn till om de som åker bil till arbetet sedan tränar på fritiden.
- De som kombinerar aktiv arbetspendling och är aktiva på fritiden får ytterligare sänkt risk för hjärtinfarkt.

Kollektivresenärer promenerar mycket
Även de som åker buss eller tåg till jobbet ingår i gruppen som löper mindre risk att drabbas av hjärtinfarkt än bilpendlarna. De tar nämligen oftast en promenad till hållplatsen som är längre att ta sig till än en bil, menar Patrik Wennberg.
- Vi ser ingenting annat än den här regelbundna fysiska aktiviteten som en förklaring till riskminskningen. Fysisk aktivitet påverkar så mycket på en gång. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i dagens samhälle. Om vi tittar på detta med perspektiv och jämför med hur det var på 40-50-talet var det väldigt få som tog sig till arbetet med bil. Vi har ännu inte fullt sett konsekvenserna av att vi är så inaktiva i våra transporter som vi är idag.

Hur tar du dig själv till arbetet?
- Jag åker alltid bil när jag jobbar på vårdcentralen, det är 2,5 mil dit. När jag är på universitetet cyklar jag och åker buss. Har man väl börjat cykla inser man hur billigt och bra det är. En vardaglig aktivitet man inte behöver reflektera så mycket över men som görs ändå. Varför sitta i en bil hela dagen för att sen ta sig till gymmet på kvällen och förbruka de kalorier man inte gjort av med?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.