Corona-kommisionen lämnar sin slutrapport. I bild: Tobias Billström Bild: Nils Petter Nilsson
Corona-kommisionen lämnar sin slutrapport. I bild: Tobias Billström Bild: Nils Petter Nilsson

Billström (M): Sverige ska uppfylla Nato-avtal med Turkiet

Det kommer inte att förekomma något nonsens när det gäller PKK – det menar Sveriges nya utrikesminister Tobias Billström (M). Till AP säger han att Sveriges regering kommer att uppfylla sin del av Nato-avtalet med Turkiet.

Det är i en intervju med den amerikanska nyhetsbyrån AP som utrikesminister Tobias Billström säger att den nya regeringen delar Turkiets oro över PKK, Kurdistans arbetarparti. Organisationen är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU – och därmed även i Sverige.

– Det kommer inte att förekomma något nonsens från den svenska regeringen när det gäller PKK, säger han.

– Vi står helt och hållet bakom en överenskommelse som innebär att terroristorganisationer inte har rätt att verka på svensk mark, säger Tobias Billström.

Efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kritiserade Sveriges ansökan till Nato möttes länderna samt Finland i en överenskommelse. Det handlar bland annat om det svenska stödet till kurdiska grupperingar i Syrien och utlämningar av terrormisstänkta.

Tobias Billström säger till AP att regeringen kommer att uppfylla alla överenskommelser i avtalet.

– Det som man har kommit överens om bör uppfyllas och behöver uppfyllas av alla tre parter, samtidigt som allt behöver genomföras på ett rättssäkert vis.

I intervjun säger också utrikesministern att man släpper den förra regeringens ”feministiska utrikespolitik”.

– Vi tycker att män och kvinnors lika rättigheter är viktiga, men att använda uttryck som ”feministisk utrikespolitik” innebär att fokus ibland flyttas från vad som är viktigt på riktigt. Man lägger mer vikt vid själva etiketten än vid det faktiska innehållet, säger Billström till AP.

LÄS OCKSÅ: Expert: Viktigt att Erdogan och Kristersson möts

LÄS OCKSÅ: Därför är Turkiet ilsket på SVT

LÄS OCKSÅ: Pål Jonson: Mycket allvarligt säkerhetsläge

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.