Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En älgkalv i skogsbrynet vid riksväg 70 i norra Dalarna.

Billigast att skjuta älg i Jämtland

Nu inleds årets älgjakt i norra Sverige. För varje fälld älg måste jaktlagen betala en avgift till länsstyrelserna. En kostnad som skiljer sig stort i landet.

Det kostar 1 000 kronor att skjuta en vuxen älg i till exempel Halland, Södermanland och Kalmar. Fällavgiften i Jämtland är 250 kronor. Skillnaden beror på om det finns många eller få älgar i länet.

- Det är ganska naturligt att det skiljer sig åt, men avgifterna behöver inte vara så höga, tycker Göran Bergqvist på Svenska Jägareförbundet.

Många jägare, som tycker att systemet är orättvist, vill att avgiften ska bli lik i hela landet. Och i våras fick Naturvårdsverket i uppdrag av regeringen att se över fällavgifterna.

- Det kan skilja flera hundra kronor, och för dem som jagar precis vid länsgränserna blir det väldigt märkligt, säger Carl-Johan Lindström på Naturvårdsverket.

Myndigheten ska nu se om det går att justera systemet på något sätt för att täcka de kostnader som finns inom länsstyrelserna när det gäller administrationen av älgjakten, där just fällavgifterna är en viktig del i finansieringen av älgförvaltningen.

Den 31 januari 2017 ska Naturvårdsverket redovisa uppdraget och därefter ska regeringen ta ställning till förslaget.