Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stående ovationer för den nyvalda statsministern Magdalena Andersson. Bild: Erik Simander/TT
Stående ovationer för den nyvalda statsministern Magdalena Andersson. Bild: Erik Simander/TT

Bilden som fått spridning efter att Magdalena Andersson blev statsminister

Efter onsdagens historiska statsministeromröstning har en speciell bild fått stor spridning på sociala medier. Bilden visar flera statsråd i regeringen som applåderar den nyvalde statsministern Magdalena Andersson, men mitt ibland dem sitter en grönklädd, mindre nöjd ledamot.
– Vi applåderar vår egna sida och så ser det ut från båda hållen men jag råkar ha min plats precis vid statsråden, säger Saila Quicklund, riksdagsledamot för Moderaterna.

Dagen blev historisk redan på morgonen när Magdalena Andersson valdes till statsminister. Lägg därtill en genomröstad budget från motståndarhåll och att hon avgick efter bara några timmar på posten.

På Twitter fick en bild stor spridning på när Andersson röstades igenom som Sveriges första kvinnliga statsminister. På bilden syns den moderata ledamoten Saila Quicklund, som själv delade bilden, och hon ser mindre nöjd ut med tillvaron.

– Det har inget att göra med att jag obstruerar. Jag tycker det är bra i sak att vi fick en kvinnlig statsminister och att vi tar efter våra nordiska grannländer med att krossa det glastaket. Men jag hade hellre sett att det var någon som delade mina värderingar, säger Saila Quicklund.

Saila Quicklund har rollen som riktkarl i den moderata riksdagsgruppen. Det innebär att hon sitter långt fram för att signalera för partikamraterna hur de ska rösta i diverse förslag. Därför har hon fått sin plats intill flera av statsråden i regeringen.

– Hade man zoomat ut från den bilden hade man sett att de andra på vår sida också satt ner och applåderade inte, säger hon.

Vad har du fått för reaktioner på bilden?

– Telefonen har plingat hela dagen. Jag har inte hunnit läsa så mycket men det märks att många i kommentarerna inte har koll på hur det funkar i riksdagen och att vi inte applåderar något vi inte röstat för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.