Bilbränder ökar i samband med lov

ANNONS
|

I samband med skollov och inför skolstarten ökar antalet bilbränder som anlagts av ungdomar.

Det är ett fenomen som finns i hela landet.

-Bilar brinner frekvent, men det finns en ökad aktivitet vid lov och i slutet av augusti inför skolstarten, säger Per Engström, sektionschef vid Rikspolisstyrelsen. -Exakt vad det beror på är svårt att säga, men det är ju fler som är ute och rör på sig.

I början av veckan brändes flera bilar och mopeder i stadsdelen Tynnered i västra Göteborg i samband med ungdomsoroligheter. Natten till onsdagen var det lugnt sedan polisen ökat sina insatser i området.

För att stävja oroligheterna i Tynnered satte polisen in extra personal, både uniformerade och civilklädda, från hela länet.

Hur många poliser som totalt arbetar i området vill inte kommenderingschefen Lars Klevensparr säga.

-Jag kan dock säga att vi satt in mellan 80 och 90 extra poliser i arbetet.

Två män, 18 och 20 år, har gripits och kommer att begäras häktade för grov skadegörelse.

ANNONS

Polisens extra insats kommer att fortsätta under hela påskhelgen.

-Så får vi se hur det blir i nästa vecka, men vi kommer att vara fortsatt aktiva under en lång tid, säger Lars Klevensparr.

Hur många bilar som varje år förstörs är oklart, men det är betydande värden som går upp i rök. En enda bil kan ju vara värd flera hundratusen kronor.

-Det finns ingen statistik på bränder. Det faller in under grov skadegörelse, säger Per Engström.

Han betonar att det inte är ett problem enbart för polismakten.

-Det är ett problem som rör hela samhället. Allmänheten bör röra sig ute mer och inte överlämna våra gator och torg till ungdomarna.

Vad som får ungdomarna att tända på bilar har polisen inget svar på.

-Man hittar på olika anledningar till skadegörelsen. Det kan också handla om att det under en viss period kan finnas en stark ledarfigur som drar med sig andra ungdomar i ett område. -När den ledarfiguren försvinner så försvinner också ofta problemet, säger Per Engström.

ANNONS