1/4

Biden ringde Andersson: Har skrivit under Sveriges Natoansökan

Mitt under brinnande valkampanjande kom samtalet till Magdalena Andersson (S).
I andra änden var Joe Biden, USA:s president.
– Han ville berätta att USA nu är klart med sin ratificering och att han verkligen välkomnar Sverige och Finland som medlemmar i Nato, säger Andersson.

Det var strax efter klockan sju på tisdagskvällen som samtalet från Joe Biden kom. Magdalena Andersson var då ute på bussturné inför valet den elfte september och planen var att hon skulle knacka dörr i villaområdet som besöktes.

I samtalet bekräftade Joe Biden att USA nu sagt definitivt ja till Sverige som medlem i försvarsalliansen Nato och att han själv skrivit under på detta. Häromdagen sade en förkrossande majoritet av den amerikanska senaten ja med siffrorna 95-1.

Glad för det starka stödet

Magdalena Andersson är glad för det starka stöd USA visat Sverige och Finland genom hela processen.

– Det är ett otroligt stöd, Det är väldigt viktigt och i takt med att fler och fler länder nu ratificerat ökar trycket på de kvarvarande länderna, säger hon.

Ett av de länder som är kvar, totalt återstår sju, är Turkiet som varit negativt till Sverige i Nato. Stödet från USA kan få betydelse för att även Turkiets parlament ska säga ja.

– Den här processen går snabbare än någonsin tidigare, säger Magdalena Andersson.

LÄS OCKSÅ: Skandinaviskt försvarssamarbete ska stärkas

LÄS OCKSÅ: USA godkänner svensk Nato-ansökan

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.