USA:s president Joe Biden talade i Vita huset på fredagen.
USA:s president Joe Biden talade i Vita huset på fredagen. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Biden: Dykare ska undersöka läckorna

Dykare kommer att undersöka läckorna vid Nord Stream 1 och 2 för att ta reda på "exakt, precis vad som har hänt", meddelar USA:s president Joe Biden.

ANNONS
|

– När saker lugnat ner sig kommer vi att skicka ner dykare för att ta reda på exakt vad som har hänt. Det vet vi inte helt säkert ännu, säger presidenten till journalister i samband med ett tal i Vita huset på fredagen.

USA och landets allierade arbetar redan nu med att stärka säkerheten kring gasledningarna, tillägger han.

Läckorna vid Nord Streams naturgasledningar uppstod natten till måndagen. På onsdagen upptäcktes ytterligare ett läckage. Detonationerna vid ledningarna var en medveten handling för att sabotera, säger Joe Biden.

– Det var en medveten sabotagehandling och ryssarna pumpar ut både desinformation och lögner.

ANNONS

Sedan läckorna vid Nord Stream-ledningarna upptäcktes har den tyska polisen patrullerat Nord- och Östersjön med "alla tillgängliga resurser", meddelar Tysklands inrikesminister.

– Vi tar de rådande hoten på allvar och skyddar oss själva, säger Nancy Faeser till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS