Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Bibelord i Ludvikabornas protest mot NMR

”Störst av allt är kärleken.” Det bibelordet mötte bilister på väg in till Ludvika, och det var det budskapet som Ludvikaborna ville skulle prägla förstamajfirandet.

Röda hjärtan upptejpade på lyktstolpar, på Dan Andersson-statyn och i apotekets fönster. Ett hus smyckat i regnbågsfärger och plakat med texter som ”Kränkta män på promenad” på gräsmattan. Överallt syntes stora och små protester mot Nordiska motståndsrörelsens närvaro.

Enligt polisen hade mellan 300 och 500 NMR-anhängare tagit sig till ett kallt och blött Ludvika. Som om inte vädret var nog gav Ludvikaborna dem ett kyligt mottagande. Deras marschväg kantades av människor som inte ville ha dem där och ”Inga nazister på våra gator” skallade mellan husväggarna. Men dagen avlöpte lugnt.

- Det har gått enligt plan. Det har inte begåtts några brott, säger polisens kommunikatör Christina Hallin till TT.

Motmöte i stadshuset

I kyrkan hölls en samling med namnet ”Störst av allt är kärleken” och i stadshuset hade förintelseöverlevaren Hédi Fried kallat till ett motmöte. Christer Mattsson, biträdande föreståndare för Segerstedtinstitutet, kallar kringarrangemangen ”värdiga och värdefulla”.

- Folk har visat vad man kan göra för Ludvika och mot nazismen.

Han ser dagen som ett misslyckande för NMR.

- Göteborg var ett misslyckande och det här var ett tillfälle för revansch. Om det bara kom något över 300 fick de ihop färre än vad de önskat sig. I kommunvalet behöver de få 400 röster för att komma in och lyckas de inte ens få hit 500 från hela Norden lär de inte få till kommunalvalet heller.

Stor S-uppslutning

Kulturminister Alice Bah Kuhnke var en av dem som bjudits in av Hédi Fried. Hon betonar att nazismen inte är ett problem bara för Ludvika, utan för hela landet, men dagens många arrangemang gjorde henne optimistisk.

- Det jag tar med mig i dag är ett enormt engagemang. Från föreningsliv, från näringsliv, från politiker från höger till vänster, och inte minst vanliga Ludvikabor.

Då Socialdemokraternas traditionella demonstrationståg drog i gång var det ovanligt stor uppslutning. Första ledet fick flytta fram flera gånger för att alla skulle få plats på gatan utanför Folkets hus.

När NMR-anhängarna marscherade tillbaka följdes de av ett stort antal poliser och några få motdemonstranter.

Ett tiotal polisbussar stängde motdemonstranternas väg. ”Ludvika är vår stad! Nassarna ska bort!” och ”Hela Dalarna hatar nazister” skrek de medan nazisterna försvann bort mot en kall parkeringsplats.

Sedan lade sig lugnet och det enda som påminde om dagens händelser var hjärtan, uppklistrade på lyktstolpar och i apotekets fönster.

Hetsanmälan i Boden

Även I Boden anordnade NMR en demonstration och ett hundratal anhängare tågade genom staden. Det blev bråk och en motdemonstrant greps, misstänkt för våld mot tjänsteman.

Flera NMR-representanter höll tal efter marschen. En anmälan om hets mot folkgrupp har upprättats mot en av talarna sedan denne ska ha sagt "Hell Seger" i samband med talet, uppger Patrik Ström, presstalesperson hos polisen, för NSD. Hälsningsfrasen anses vara den svenska varianten till tyskans "Sieg Heil" och är brottslig, uttalad i nazistiska sammanhang.