Bibelns ord är hans ledstjärna

ANNONS
|

Gunnar Andersson var 22 år när han kom till bibelskolan i Oslo. Mötet med texten blev så starkt att han sadlade om från lantbrukare till präst.

- Jag fick upp ögonen för hur viktig Bibeln var för mig. Och om den var viktig för mig var den viktig för andra. Det handlar ju om människans evighet, säger Gunnar Andersson som nu hunnit bli 28 sedan han klev in på Fjellhaug bibelskole.

- Den enda vägen till frälsning som Gud har uppenbarat går genom tron på Jesus.

Betyder det att muslimer, hinduer, buddister och så vidare inte får del av evigheten?

ANNONS

- Jesus säger att han är vägen och den är ju öppen för alla.

Men den som vill och ändå inte kan tro?

- Läs Bibeln och ta del av predikan. Gud kan ju i och för sig göra vad han vill men det är genom dessa medel som han sagt att han arbetar.

Gunnar Andersson föddes och växte upp i Tostared. Pappan har sågverk, tillverkar lastpallar, och driver vid sidan av lantbruk. Trakten har en stark gammalkyrklig tradition. Många familjer är troende och hos Anderssons har bordsbönerna och husandakterna varit naturliga inslag i familjelivet. Gunnar är nummer åtta i en syskonskara av tio.

Fädernas tro fick han alltså med modersmjölken men när han gav sig ut i livet var det inte himlen utan jorden som han hade i sikte - Strömma lantbruksgymnasium i Sätila. Målet var att ta anställning som lantarbetare eller starta eget.

Efter utbildningen följde jobb på lantgård, lumpen men också - funderingar.

- Jag kom in i en period då jag kände att jag ville veta mer om vem Jesus var. Att det blev just bibelskolan i Norge beror på att min äldste bror, som är missionär i Mongoliet, hade gått där.

När Gunnar Andersson lämnade bibelskolan fanns ingen tvekan - han skulle predika Guds ord, exakt som det stod i Bibeln. Och då blev det också självklart att tillbringa tre år på Församlingsfakulteten i Göteborg och avsluta med en halvårskurs med praktisk inriktning på Lutherstiftelsen.

ANNONS

Sin praktiktjänst fick han i Värmland, betald av Kyrkliga förbundet som nu också kommer att betala hans lön som nyvigd präst i Missionsprovinsen. Men det är inte som präst han får betalt utan för tjänsten som förbundssekreterare. Predikan ingår i tjänsten. Hur stor lönen är vill han inte avslöja. Det kan röra sig kring 20 000 kronor i månaden.

Gunnar Andersson är ung och ger ett ungt intryck. Oförstörd känns som ett passande ord. Och då är frågan om han vet vad det innebär att gå in i ett sammanhang som väcker avsky hos så många. Har han ruskats om riktigt och brottats med tanken att Bibeln inte är Guds ord utan människors önsketänkande?

Hans svar är att ingen av dessa frågor bekymrar honom.

- När det gäller den första frågan ser jag inget alternativ. Jag kan inte annat än hålla mig till sanningen. Och jag är ju inte ensam utan med i en stor världsgemenskap. När det gäller den andra frågan har mina studier bara lett till större övertygelse.

Tvivlar du inte på till exempel jungfrufödsel?

- Det är väl en baggis i det hela. Gud har skapat världen, för det har han gjort, och då är det inte något konstigt om han inte skulle kunna stå bakom jungfrufödsel. Det ena är makro, det andra mikro.

ANNONS

Gunnar Anderssons tro och bibelsyn är orubblig men hur fast är han i sin syn när människor vill komma till hans nattvardsbord? Kan han med att neka någon livets bröd?

Vad gör du om ett homosexuellt par kommer hand i hand till ditt nattvardsbord?

- Om jag vet att de lever ut sin homosexualitet och lever samman måste det bli nej.

Om jag säger att jag inte tror på allt om Jesus men ändå vill ha nattvarden. Vad gör du då?

- Då blir det ganska komplicerat. Varför skulle du vara med vid vårt nattvardsbord? Rent kyrkohistoriskt och bibliskt är det en märklig situation som uppstått att man inte längre behöver vara med i församlingen för att få nattvarden. Från början var det inte tänkt att det skulle vara ett snabbköp.

Det finns präster som säger: "Kom som du är. Det kan ske mirakel i nattvarden." Vad tror du?

- Nattvarden är till för dem som tror och inte ett evangelisationsredskap. I så fall är det predikan som skall verka.

Men vad gör du om människorna strömmar till i mängd från gatan för att få nattvarden av dig?

- Jag tror det handlar om att inte ha nattvarden i samband med alltför lockande tillställningar, som ibland sker i Svenska kyrkan, utan vid andra tillfällen.

ANNONS

Fakta

1. Namnet?

2. Organisation?

3. Intäkter?

4. Vad skiljer från Svenska kyrkan?

5. Juridisk status och tillhörighet?

ANNONS