Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Arkivbild.
Blodprover visar att betydligt fler kan vara immuna mot covid-19 än man tidigare trott. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Betydigt fler kan vara immuna mot covid-19

Immuniteten mot covid-19 kan vara betydligt mer utbredd bland svenskarna än vad antikroppstesterna visar. Forskare vid Karolinska institutet i Solna har genomfört immunologiska analyser av prover från drygt 200 personer, varav många hade milda eller inga symptom på covid-19.

ANNONS
|

Resultaten visar att ungefär dubbelt så många utvecklat så kallad T-cellsimmunitet mot det nya coronaviruset jämfört med dem som utvecklat antikroppar. T-celler är en typ av vit blodkropp som är specialiserad på att känna igen virusinfekterade celler.

Forskarna har också hittat T-cellsimmunitet hos familjemedlemmar till dem som varit sjuka, men som inte uppvisat några symptom på smittan.

– Det passar väl in med de prognoser och modelleringar vi har gjort om hur stor spridning det ska vara i Stockholmsområdet vid den här tiden på året, så på det viset har det varit frustrerande att antikroppsnivåerna har varit så låga. Men det här ger ett kompletterande resultat på ett bra sätt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TV4 Nyheterna.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS