Beteendevetare: Kanalisera snövreden

ANNONS
|

En snöröjande man i Skene blev under måndagen måltavla för en allt mer växande frustration.

Han slogs till marken av en annan man som var upprörd över att snöröjningen fungerade dåligt.

– Kaos triggar igång saker man annars trycker undan, Det har en tendens att komma upp till ytan när saker inte funkar, säger Nina Jansdotter.

Kortvarig sammanhållning

När snön faller okontrollerat och täpper till samhällsfunktioner, brukar ofta en sammanhållning skapas i början. Oberoende av samhällsklass har vi nämligen alla en gemensam fiende att ta strid mot. Vädret.

– Alla drabbas lika hårt och det förenar människor och blir också en anledning till att människor möts och pratar med varandra. Så får man en chans att vara hjälpsam också, säger Nina Jansdotter.

ANNONS

Men den förenande gemenskapen är kortvarig. När det akuta skedet är över tar stelheten och frustrationen vid, förklarar Nina Jansdotter. Den naturliga referensramen - att samhället alltid håller sitt ord - sätts ur spel.

Någon måste ställas till svars. Men vem?

– Fienden är subtil här. Men jag tror att vi skulle må bättre om vi sökte lite fler sätt att arbeta på. Man pratar om it-samhället men är fortfarande väldigt påverkad av fabriken och stämpelklockan.

Efterlyser ökad tillit

Här handlar det för arbetsgivarnas del att släppa på kontrollen och sätta större tillit till sina medarbetare.

– Alla behöver inte behöver vara på arbetsplatsen samtidigt. Det går ofta att jobba hemifrån och att ordna telefon- eller cafémöten, säger hon.

Hon menar också att det i människors frustration över att inte komma fram döljs en uppfattning om att "just jag är så oumbärlig på mitt jobb. Om inte jag kommer stannar hela företaget."

– Så är det sällan. Men ordning och reda ligger i vår kultur, och strävsamheten har tidigare krävts för att vi ska kunna överleva.

Har du någon förståelse för folks frustration?

– Såklart, jag blir ju också frustrerad. Men det gäller att hitta någon annanstans att kanalisera den. Det är också en fråga om kontroll. Det jag inte kan påverka måste jag acceptera, säger hon.

ANNONS
ANNONS