Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besvikelse över skärpt vapenexport

Vaga formuleringar i lagrådsremissen om skärpta regler för vapenexport skapar oro. Svenska freds varnar för fortsatt export till diktaturer medan försvarsföretagens intresseorganisation Soff menar att skärpningen skadar svenska företag.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen är starkt kritiskt till lagrådsremissen om skärpta regler för vapenexport.

- Det här blir ingen skärpning, säger ordförande Agnes Hellström.

Hon tycker att det nya förslaget påminner väldigt mycket om den blocköverskridande Kex-utredningen som presenterades för två år sen.

- Vi är oroade och besvikna. Det är häpnadsväckande att det tagit sex år att ta fram ett förslag om skärpning som i princip inte betyder ett stopp för vapenexport till diktaturer, säger Agnes Hellström.

Oklar skärpning

Agnes Hellström påpekar att det redan funnits ett kriterium kring vapenexporten som handlat om kränkning av mänskliga rättigheter, men att det i praktiken inte gjort någon skillnad för vilka länder Sverige exporterar vapen till. Det är därför tveksamt om det nya förslaget överhuvudtaget är en skärpning, menar hon.

- Så som jag uppfattat förslaget kan demokratikriteriet kompromissas bort om det gynnar svensk säkerhetspolitik. På det sättet blir det ingen skärpning som man pratat om, det kan fortsätta som tidigare. Vi hade önskat oss ett absolut förbud där landets demokratiska status ska vara ett ovillkorligt hinder, säger hon.

Svenska företag skadas

Att Sverige blir unika med ett demokratikriterium skapar en viss risk för svenska företag, enligt Robert Limmergård, generalsekreterare för försvarsföretagens intresseorganisation Soff (Säkerhets- och försvarsföretagen).

- Det är tillämpningen av det kriteriet som kommer bli det centrala. Skapar den osäkerhet och otydlighet då ökar risken och den risken försöker företagen undvika, säger han.

Samtidigt tycker Robert Limmergård att det är glädjande att regeringen och Alliansen slutit upp bakom lagrådsremissen.

- Man säger att försvarsexporten är viktig och att vi ska fortsätta ha en försvarsexport, men det ska vara skärpt kontroll vad gäller icke-demokratier. För många i försvarsbranschen är det ett viktigt budskap. Det ger legitimitet med bred parlamentarisk förankring för fortsatt försvarsexport, säger han.