Beslutet: Barn under tolv år rekommenderas inte vaccin

Folkhälsomyndigheten har beslutat att inte rekommendera allmän vaccination mot covid-19 för barn under tolv år. Myndigheten menar att den medicinska nyttan för det enskilda barnet är liten, även om det finns ett godkänt vaccin.

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten kommer inte att rekommendera vaccination för covid-19 för små barn nu, så löd budskapet under torsdagens presskonferens.

– Den medicinska nyttan av två doser vaccin mot covid-19 för barn mellan fem och elva år bedöms i nuläget vara liten, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER:Då kan du ta dos 3 av vaccinet efter att ha haft covid-19

Extra känsliga barn ska vaccineras

Däremot rekommenderas fortsatt vaccination för barn under elva år som är extra känsliga för luftvägsinfektioner, liksom för alla barn som är tolv år och äldre.

Hur ska man tänka kring gränsen, att barn från tolv år rekommenderas två doser vaccin men inte elvaåringar?

– Någonstans behöver man ha en gräns, och det var i den här ordningen vaccinet testades och godkändes. Hur vaccinationen av de barn som fyller tolv år under året ska fortsätta, och hur vi långsiktigt kommer att vaccinera både barn och vuxna, har vi inte landat i riktigt än. Det är för tidigt att säga helt enkelt, men vi kommer förstås att återkomma med besked om hur det här ska hanteras löpande framöver, säger Britta Björkholm.

ANNONS

Ett nytt ställningstagande, även om vaccination av barn under tolv år, kommer enligt Folkhälsomyndigheten att göras inför höstterminen.

LÄS MER:FHM öppnar för ny strategi – vaccination kan enbart riktas mot riskgrupper

Över två miljoner bekräftade fall totalt

Sedan pandemins start har nu totalt 2 015 276 bekräftade smittofall av covid-19 registrerats i Sverige. För att dämpa den omfattande smittspridningen har regeringen tidigare gett besked om att förlänga de rådande restriktionerna i ytterligare två veckor.

Under förra veckan testades över en halv miljon svenskar, varav 42 procent var positiva. Det är det högst antalet bekräftade fall under en vecka sedan pandemins start.

Smittspridningen i landet bedöms nå sin topp någon gång under de närmaste veckorna.

– Vi har en mycket stor smittspridning och en stor del av befolkningen riskerar att smittas de närmaste veckorna, säger Britta Björkholm, under presskonferensen.

– Det leder till omfattande sjukfrånvaro och bemanningsproblem på flera håll i samhället.

LÄS MER:Vabbandet slår nya rekord i Göteborg – detta gäller

Ansträngt läge i sjukvården

Läget inom sjukvården är fortsatt ansträngt, meddelar Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

– Vi ligger på ungefär samma nivå som innan sommaren, innan vi hunnit vaccinera brett, säger hon.

Trots det ökade trycket har antalet fall inom intensivvården stabiliserats och risken för att bli allvarligt sjuk av omikron bedöms vara betydligt lägre jämfört med tidigare varianter av viruset.

LÄS MER:Nya karantänsreglerna: Då ska du stanna hemma eller gå till jobbet

LÄS MER:Danmark slopar alla restriktioner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS