Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Beslutet om huruvida det ska vara förbjudet att röka bland annat på uteserveringar skjuts upp till efter valet. Arkivbild.

Beslut om utökat rökförbud skjuts upp

Regeringens förslag om utökat rökförbud drar ut på tiden, eftersom EU-kommissionen haft invändningar mot delar av innehållet. Det gör att förslaget får vänta till efter valet i höst, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- Det känns ju jättejättetråkigt, verkligen. Vi och våra medarbetare har ju jobbat stenhårt för att få fram de här förslagen, och få en bred förankring för dem, så det är klart att det är väldigt olyckligt, säger Agneta Karlsson, statssekreterare på socialdepartementet, till Ekot.

Förslaget om att förbjuda rökning på uteserveringar, busshållplatser, perronger och lekplatser kom i januari. Tanken var att beslut skulle tas under våren och att förbudet skulle gälla från den 1 januari 2019.

I förslaget ingår även nya regler om marknadsföring av cigaretter i affärer, hur märkningen av smaksatt snus ser ut och regler för elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare vilket EU-kommissionen har invändningar mot.

När Sverige tar fram ny lagstiftning ska den anmälas till EU. I och med det utgår en frysningsperiod om tre månader, då Sverige inte får fatta beslut till dess att kommissionen lämnar betänkande. Eftersom kommissionen har synpunkter utgår ytterligare tre månaders frysning, vilket innebär att beslut om lagen helt enkelt inte hinner fattas innan sommaren.

- Vi blev väldigt överraskade, och våra tjänstemän har också haft flera diskussioner med kommissionen för att ändå se om det gick att lösa i alla fall, men det har det inte gjort dessvärre, säger Agneta Karlsson.

Sverige får nu fatta beslut i frågan tidigast den 31 juli, men riksdagen har beslutat att skjuta upp behandlingen till efter valet.