Beslut om sjukförsäkringen fördröjs

ANNONS
|

Sannolikt blir det inget beslut i riksdagen om ändringar i sjukförsäkringen i dag. Regeringspartierna begärde sent på tisdagskvällen att ärendet skickas tillbaka till utskottet för vidare behandling.

I dag väntas riksdagen rösta om sjukförsäkringen, men beslutet ser ut att bli skicka ärendet i retur till socialförsäkringsutskottet.

Mot slutet av den maratonlånga debatten i riksdagen i går kväll om begärde alliansen en återremittering, säger socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) till TT, vilket därmed skulle stoppa beslutet om förändringarna i sjukförsäkringen som de rödgröna vill driva igenom.

-Om minst en tredjedel av riksdagens ledamöter röstar för en återförvisning till utskottet så skickas ärendet tillbaka, säger Gunnar Axén.

Utskottet bereder då ärendet på nytt och kan exempelvis besluta om att skicka ut det på en bredare remissrunda.

ANNONS

Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, hoppades att Gunnar Axén skulle ta tillbaka sitt yrkande.

-Uppenbarligen har Moderaterna inte förstått att det är en minoritetsregering. Det är faktiskt en majoritet i Sveriges riksdag som vill ha till stånd förändringar i sjukförsäkringen.

Går återremitteringen igenom innebär det att riksdagen får extrainkallas i sommar, enligt Eneroth.

Två förslag till förändringar i sjukförsäkringen har lagts av S, V och MP - de så kallade nollklassade ska få tillbaka sin tidigare ersättning och prövningen av arbetsförmågan efter 180 dagar ska ske enligt de gamla reglerna. I och med att oppositionen enats med SD om förändringarna väntades regeringen gå mot ännu ett nederlag i riksdagen.

Samtidigt är det oklart vad ett eventuellt riksdagsbeslut betyder i praktiken. Regeringen behöver nämligen inte gå på riksdagens linje.

-Det kanske är svårt för regeringen att säga att man ska strunta i det, men man kan säga att man har mycket att göra och vänta med att ge besked, säger Thomas Bull, professor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet.
ANNONS