Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beslutet att inte inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten med svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som målsägande står fast, meddelar överåklagare Lennart Guné. Arkivbild.
Beslutet att inte inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten med svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som målsägande står fast, meddelar överåklagare Lennart Guné. Arkivbild. Bild: Kalle Ahlsén/TT

Beslut i ärende om Dawit Isaak står fast

Beslutet att inte inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten med fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som målsägande står fast, meddelar Åklagarmyndigheten.

Den 12 januari beslutade kammaråklagare Karolina Wieslander vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet att inte inleda en förundersökning. Beslutet motiverades med att det inte går att utreda de misstänkta brotten på ett sådant sätt att åtal kan väckas.

På fredagen meddelade överåklagare Lennart Guné vid Utvecklingscentrum att han inte anser det finnas skäl att ändra åklagarens beslut. Detta efter att ett antal personer i en gemensam skrivelse till Åklagarmyndigheten begärt en överprövning.

"Jag har gått igenom ärendet och gör ingen annan bedömning än den åklagaren gjort", skriver han i beslutet.