Helena Lindahl (C) röstade emot partilinjen 2018. Nu har hon gett besked om huruvida det kan upprepas i nästa omröstning om statsministerposten.
Helena Lindahl (C) röstade emot partilinjen 2018. Nu har hon gett besked om huruvida det kan upprepas i nästa omröstning om statsministerposten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Beskedet från omtalade C-rebellen: ”Följer partilinjen”

2018 trotsade hon partilinjen – och röstade för att släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister. Hur Helena Lindahl (C) tänker lägga sin röst nästa gång har blivit ett allt större frågetecken. Nu rätas det ut.
– Jag kommer att rösta som riksdagsgruppen och partistyrelsen bestämmer, jag kommer följa partilinjen, säger Helena Lindahl i en kommentar till SvD.

ANNONS
|

När alla andra centerpartistiska riksdagsledamöter lade ner sina röster gjorde Helena Lindahl tvärtom. Det var 2018, och omröstningen gällde Stefan Löfvens vara eller icke-vara på statsministerposten. Efter att centerledamoten röstade emot, och trotsade partilinjen, har hon med tiden setts som något av en rebell i partiet.

Därför har hennes röst i en framtida statsministeromröstning pekats ut som en avgörande sådan. Och röstens betydelse har inte blivit mindre efter dagens besked att Ulf Kristersson (M) får sonderingsuppdraget från riksdagens talman.

LÄS MER:Lööfs partikamrat kan fälla avgörandet – röstade för Kristersson

Nu berättar Lindahl själv om hur hon ser på den kommande veckan – och det ser det inte ut som att hon tänker lägga en rebellisk röst vid nästa omröstning. Ett beslut hon säger sig ha tagit under måndagen.

ANNONS

– Vi har högt i tak i vårt parti. Men jag inser också att man kan inte bara gå sin egen väg. Det funkar inte så i ett parti. Man kommer till ett vägskäl där frågan är om man kan se sig själv i spegeln eller om man kanske snarare ska göra något annat i livet. Där var jag i förrgår, säger Helena Lindahl till SvD.

Att hon nu ämnar rösta i enlighet med partilinjen försämrar sannolikt Ulf Kristerssons chanser att bli statsminister. Detta då Helena Lindahls röst hade kunnat bli tungan på vågen i de avgörande omröstningar som väntas ske i riksdagen framöver.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS