Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) säger att frågan om att ge utskottspresidieposter åt SD inte längre är aktuell. Arkivbild.

"Beskeden stärker inte samarbetet"

Det blir ingen ny ordning för hur utskottspresidieposter utses. Det säger partiledarna från både Liberalerna och Centerpartiet. Beskeden kan framstå som att partierna backat från något de tidigare stod för, enligt statsvetaren Niklas Bolin vid Mittuniversitetet.

Moderaterna gick först ut med att Alliansen ville att utskottspresidieposter i riksdagen skulle utses baserat på partiernas storlek. Detta bekräftade både Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson och Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson till TT.

- Centern och Liberalerna kan i stället ha behövt lite betänketid innan de nu satte ner foten. Om bara Moderaterna och Kristdemokraterna står bakom det tidigare förslaget blir det svårt att genomföra, säger Niklas Bolin till TT.

Ny strategi?

Bolin tror att Moderaterna velat ändra strategi mot Sverigedemokraterna, eftersom det inte har fungerat tidigare. Men när Liberalerna och Centerpartiet nu backar återstår det att se vad det innebär för Alliansen.

- Det har varit sämre samarbete i Alliansen under den här mandatperioden än tidigare. Mycket har visat sig splittra dem, men jag vet inte om det här kan vara spiken i kistan.

Att allianspartierna haft svårare att hålla sig eniga håller Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet med om.

- Det kanske är allmän klantighet från allianspartiernas sida. Det kan ha varit så att de har kommit överens om något som de trodde att de kunde få stöd för bland sina egna, men sedan märkte att de fick kritik för och då behövde markera, säger Hinnfors till TT.

Ideologisk konflikt

Jonas Hinnfors uppfattar partiernas vacklande som ett uttryck för svårigheten att balansera mellan de inom Moderaterna och Alliansen som vill gå SD till mötes, och de som vill hålla en skarp gräns mot partiet.

- Det är ingen tillfällighet att det är Centerns ledare Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund som är tidigt ute och säger "det här var inte vad vi tänkte" och inte Moderaternas ledare Ulf Kristersson.