Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Polarbröds fabrik i Älvsbyn har totalförstörts i en brand. Under torsdagen jobbar räddningstjänsten fortfarande med att släcka den.
Polarbröds fabrik i Älvsbyn har totalförstörts i en brand. Under torsdagen jobbar räddningstjänsten fortfarande med att släcka den. Bild: Jens Ökvist / TT

Besked om Polarbrödsarbetares framtid dröjer

Det brinner fortfarande i Polarbrödsbageriet i Älvsbyn – och vad som händer med bageriets anställda är fortfarande oklart.
Förhandlingarna med facket inleds nästa vecka, bekräftar vd:n Anders Johnasson för TT.

Branden på Polarbröd uppstod natten mot måndag och ödelade det stora bageriet, men ingen person kom till skada. Under torsdagen arbetade räddningstjänsten fortfarande med branden.

– Vi har en grävmaskin som gräver ut det som pyr och glöder. Det ryker, finns mycket brandrester och förpackningsmaterial som gör det svårt att släcka med bara vatten. Vi vill inte lämna över det så här utan vill få det riktigt genomsläckt först, säger räddningschefen Torbjörn Johansson till TT.

"Välkomnar polisutredning"

Enligt företaget var det en degklump som började brinna vid ett transportband inne i fabriken. Elden spred sig sedan till byggnadens tak. Exakt vad som hände i detalj är ännu inte utrett, men Polarbröd har startat en intern utredning för att få svar på frågan – parallellt som polisen utreder branden som arbetsmiljöbrott och därför kommer att genomföra en teknisk undersökning.

– Vi välkomnar utredningen från polisen. Att de gör en brottsutredning är ett rutinärende eftersom att det är en arbetsplats, och vi är brottsoffer, målsägande, i utredningen, säger Polarbröds vd Anders E Johansson.

Skyddsombudet Daniel Johansson säger till Aftonbladet att det inte är ovanligt att deg fattar eld, men att det nu började brinna på ett transportband inne i något som kan liknas vid en tunnel.

– Det stämmer att små brödbitar ibland fattar eld i ugnarna. Det är i sig inget ovanligt och något ugnarna är rustade för. Men eftersom det ska genomföras en teknisk undersökning för att fastslå orsakerna till branden och händelseförloppet vill vi inte föregå den utredningen, säger bageriets platschef, Lillian Nilsson, till TT.

Förhandlar nästa vecka

Tidigare i veckan meddelade Polarbröd att alla vikarieanställda på företaget blir av med jobbet. Några förhandlingar med facket kring framtiden för de fast anställda är inte påbörjade än, säger Anders E Johansson på torsdagskvällen.

– Det blir i nästa vecka. Då inleder vi förhandlingar med Livsmedelsarbetarförbundet lokalt och med regionombudsmannen.