Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nationella bombskyddet tog med sig det misstänkta föremålet på analys.

Besked om misstänkt bomb dröjer

Det har fortfarande inte kommit något svar från Nationella bombskyddet angående den misstänkta bomb som hittades vid en telemast. Men enligt polisen lämnades masten helt utan övervakning efter att det misstänkta föremålet hämtats.

– Vi väntar på besked under dagen om vad det var för något som hittades vid telemasten igår, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström under förmiddagen.

Telia driver den aktuella masten och beskriver den som en mobilmast där 2G-, 3G- och 4G-trafik flödar. Enligt Telia ska myndigheternas kommunikationssystem Rakel inte drivas genom masten, men det systemet hanterar enbart tal, inte datatrafik. Det betyder att myndigheters datatrafik påverkas precis lika mycket som allmänhetens om en mast går ner.

– Alla som kopplar upp sig i närheten av den masten drar nytta av funktionen. Men skulle den gå ner täcker vi upp med andra master runt om, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Men trots att en misstänkt bomb hittats vid masten under gårdagskvällen lämnades masten helt oövervakad när det Nationella bombskyddet väl fraktat iväg det misstänkta föremålet. Detta ska ses i kontrast till Teracoms master där samtliga 54 storstationer fått förstärkt bevakning efter att Boråsmasten utsatts för misstänkt sabotage. Hur det ser ut med säkerheten kring den aktuella masten i Skutskär eller runt om i landet vill inte Telia kommentera.

– Vi har jättebra samarbete med berörda myndigheter. Just nu kommer vi inte gå in på vilka säkerhetsåtgärder som kommer vidtas. Vi inväntar polisens analys och därefter får vi se, avslutar Rafii.

Det var klockan 17:54 som polisen larmades om det misstänkta föremålet vid telemasten i Skutskär. Uppsalapolisen var där på några minuter och tog direkt kontakt med Nationella bombskyddet som gjorde bedömningen att de skulle komma till platsen. Vid klockan 22 var de framm och tre kvart senare hade de plockat med sig det misstänkta föremålet. Kvar blev alltså en helt obevakad mast.

– Vi har inga avspärrningar och det finns heller inga hot utan vi har det här fyndet. Det sas igår att en privatperson sett föremålet, men vi har också fått uppgifter om att det kan ha förekommit någon form av servicearbeten vid den här masten. Men vi har som sagt inget konkret svar på vad det är, menar Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.