Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Besöksförbud på äldreboenden hävs

Sedan 1 april har det varit ett nationellt besöksförbud på äldreboenden. Från och med 1 oktober upphör förbudet att gälla, meddelar regeringen.
– Det är väldigt viktigt att det hävs för det är så många som farit illa av detta, säger Lena Gustafsson, distriktsordförande i Göteborg för Sveriges pensionärers riksförbund.

Förbudet mot besök på särskilda boenden upphör från och med 1 oktober, meddelade regeringen på en presskonferens på tisdagen.

– Det råder nog ingen tvekan om att det här är efterlängtat, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Det nationella besöksförbudet på särskilda boenden för äldre infördes 1 april. Då hade flera kommuner, som Göteborg, redan infört ett förbud sedan ett par veckor.

– Det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden har för många äldre, och deras anhöriga, varit en av de kanske svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att fatta. Samtidigt var det rätt att införa förbudet.

Fortsatt viktigt med rutiner

Den 20 augusti gav regeringen ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, om att se över ifall besöksförbudet behöver förlängas. Myndigheterna anser inte att det behövs, men pekar på att det är fortsatt viktigt med rutiner för att motverka smittspridning.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade på tisdagen att besöksförbudet upphör att gälla. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade på tisdagen att besöksförbudet upphör att gälla. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Samtidigt lyfter Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att läget har förbättrats jämfört med när förbudet infördes.

– Smittspridningen av covid-19 i Sverige har avtagit på landets äldreboenden, och i samhället, liksom den akuta belastningen på hälso- och sjukvården, vilket är viktigt. Vi vet i dag mer om sjukdomen, hur den sprids, och därför har förutsättningarna för prevention och behandling förbättrats avsevärt, säger han.

”Har lidit av ensamhet”

Lena Gustafsson, distriktsordförande i Göteborg för Sveriges pensionärers riksförbund tycker att dagens besked är oerhört positivt.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att det hävs för det är så många som farit illa av detta. Det krävdes tydligare regler för äldreboendena. Väldigt många av de som bott på äldreboendena har lidit av ensamhet och av att inte ha kunnat träffa sina nära, säger hon.

Lena Gustafsson, Sveriges pensionärers riksförbund. Bild: Tomas Södergren
Lena Gustafsson, Sveriges pensionärers riksförbund. Bild: Tomas Södergren

Hon menar att ensamheten och att vara instängd har gått hårt åt många äldre, trots att vissa äldreboenden har öppnat upp med hjälp av plexiglas och andra avskärmningar.

Samtidigt blir det nu en ny verklighet efter att förbudet hävs.

– Reglerna från Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten är väldigt tydliga, du går inte till ett äldreboende om du känner dig krasslig. Det är var och ens ansvar naturligtvis, att man inte går till sina nära och anhöriga om man inte mår bra, säger Lena Gustafsson.

Smittspridning har minskat

Vecka 16 var 845 personer smittade på landets boenden, enligt Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, medan det i början av september endast rapporterades in 17 nya fall.

– När besöksförbudet upphör betyder inte det att faran är över för att det ska komma in smitta genom besökare till boendena. Det kommer vila ett ansvar på den person som vill göra ett besök, att tänka igenom hur man lever och agerar för att undvika ta med sig smitta in, säger hon.

Både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten kommer att presentera riktlinjer för besök. Den sistnämnda myndigheten kommer inledningsvis föreslå att man kommer överens om besökstid, antal besökare och vem som ska besökas.

– Det är viktigt att undvika en anstormning av anhöriga. Besöken behöver alltså ske på ett säkert sätt, även om många äldre och anhöriga längtat efter att träffas, säger Johan Carlson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.