Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besök på äldreboenden förbjuds

Den svenska regeringen meddelade under tisdagen utökade restriktioner för att begränsa smittspridningen av coronaviruset.
Från och med onsdag är det förbjudet att besöka äldreboenden och regeringen meddelar också att man har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell strategi för att utöka testningen för covid-19.
– Det är inget råd, ingen rekommendation, det är ett förbud, säger socialminister Lena Hallengren gällande beslutet att förbjuda besök på äldreboenden.

Besluten meddelades under en presskonferens under tisdagseftermiddagen där statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallengren medverkade.

Stefan Löfven inledde presskonferensen med att betona att Sverige befinner sig i en allvarlig situation och att läget troligen kommer att förvärras innan det blir bättre.

LÄS MER: Läkare och sjuksköterskor får intensivvård

Han betonade också att ansvaret för att Sverige ska klara av situationen ligger på varje individ.

– Insatsen som var och en av oss gör varje dag är det viktigaste. Ställ in resan i påsk. Stanna hemma vid minsta symptom. Är du över 70 år eller tillhör någon annan riskgrupp, be om hjälp att handla eller andra ärenden, säger statsministern.

36 000 personer har testats i Sverige

Vice statsminister Isabella Lövin meddelade också att regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en nationell strategi för att utöka testningen av covid-19.

– En positiv effekt av en bredare testning är att de som testas negativt kan återgå i tjänst. Eftersom många får milda symtom kan det innebära att en betydande mängd viktig personal frigörs, säger Lövin.

LÄS MER: Tolvåring coronadöd i Belgien

Enligt socialminister Lena Hallengren hade Sverige fram till i söndags provtagit 36 000 personer. Inom två veckor är förhoppningen av testerna kan utökas så att 20 000 till 30 000 tester kan genomföras per vecka.

– Den nationella testningen ska utvidgas rejält. Bland jämförbara länder är Sverige ett av de länder som testar mest i förhållande till sin folkmängd, säger Lena Hallengren.

Socialministern betonade att utökningen inte innebär att hela befolkningen kommer att testats. Istället menar hon att utökningen av tester är en åtgärd för att skydda vårdpersonal och andra samhällskritiska yrken som till exempel poliser och brandmän.

LÄS MER: Danmark uppges vara nära test som kan visa om du haft coronaviruset

Vice statsminister Isabella Lövin berättade också att det kan bli aktuellt med olika typer av tester – dels sådana som redan görs idag för att få reda på om en person är sjuk, men även så kallade antikroppstester som kan berätta om en person har varit sjuk eller inte.

Sådana tester har ännu inte kunnat genomföras, men är aktuella även i andra länder som i till exempel Storbritannien och Danmark.

Alla besök på äldreboenden förbjuds

Under presskonferensen meddelade regeringen också att alla besök på äldreboende förbjuds. Flera kommuner har sedan tidigare fattat sådana beslut, men från och med onsdag är det inte längre en rekommendation från regeringens sida.

LÄS MER: Ny coronaanalys ger hopp om immunitet

– Hög ålder är den främsta riskfaktorn. Våra allra sköraste bor på äldreboenden. Vi måste göra allt vi kan för att hålla smittan därifrån. Det är inget råd, ingen rekommendation, detta är ett förbud. Undantag ska ske mycket restriktivt, säger socialministern.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.