Bert Karlsson säger att han ska arbeta med Kristdemokraterna inför valet. Arkivbild.

Bert Karlsson åker på turné med KD

Affärsmannen Bert Karlsson ska samarbeta med Kristdemokraterna inför valet och följa med på Ebba Busch Thors vårturné.

Bert Karlsson tar sikte på rikspolitiken igen, denna gång med Kristdemokraterna, vilket han först berättade för P4 Skaraborg.

När partiledaren Ebba Busch Thor åker på förvalsturné med ett 20-tal stopp under våren kommer han att följa med och intervjua henne.

Hon har alla möjligheter att lyckas. Det är en go' tjej och en bra sångerska, säger Karlsson till TT.

"Kan nå 10 procent"

För att klättra i opinionsmätningarna behöver KD "representera den vanliga människan", anser Karlsson. Då spår han att Busch Thors parti kan nå uppemot tio procents väljarstöd.

Kristdemokraterna har fyra procent när de kan ha 25 i Tyskland. Hon måste göra en Merkel.

Karlsson säger att det inte har varit tal om att han ska kandidera för KD, vilket även partiet framhåller.

De har dock hittat en gemensam hjärtefråga i förstatligandet av vården, vilket är Kristdemokraternas profilfråga inför valet.

Men i övrigt har vi med Bert för att Bert är Bert. Han kommer att ställa kniviga och direkta frågor som jag tror är lite ovanligt jämfört med vad man ser i vanliga partiledarutfrågningar, säger KD:s valledare Peter Kullgren, som tror att väljarna får chansen att se och höra politik "på ett nytt sätt".

Ex-partiledare själv

Bert Karlsson var partiledare för Ny Demokrati mellan 1991 och 1994. För tre veckor sedan talade han om att engagera sig i ett nybildat lokalt parti i Skara, men tidigare på onsdagen sade han i Nya Lidköpings-Tidningen att de planerna har lagts på is.

Datum och platser för Kristdemokraternas valturné är inte offentliggjorda.