Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Beredd på katastrof dygnet runt

Varningar för naturkatastrofer och pandemier haglar över oss - men hur många klarar sig om krisen kommer? Enligt allmänna råd bör alla ha extra mat och bränsle hemma. Men en riktigt "prepper" går betydligt längre än så.

Med 10 000 liter vatten, gasmasker med olika filter och 60 kubikmeter ved är Torbjörn Wirén i Blentarp redo för nästan vad som helst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag klarar både pandemier och solstormar, och absolut ett längre elavbrott. Den mest kritiska tiden är 72 timmar efter en katastrof, och jag fixar de första dygnen innan samhället träder in.

Begreppet "prepper" hör ihop med en överlevnadsrörelse som i modern tid fått skjuts av kalla kriget och finanskris. För Torbjön Wirén kom beredskapstankarna när stormen Gudrun svepte in över hans gård för snart tio år sedan.

-Träden föll över ledningar och jag blev strömlös. Då fattade jag att det gäller att rusta sig. Nu när jag går till affären så köper jag tre burkar vita bönor i stället för en och fyller förrådet.

Marie Falk på Svenska Lottakåren är koordinator för kriskursen "Sköt dig själv" som anordnas runt om i landet. Hon ser ett ökat intresse för beredskap i samhället.

-Jag tror det är i ropet, inte minst med tanke på alla stormar och elavbrott. Människor vill veta hur de kan hjälpa både sig själva och andra.