Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Beröm för räddningsinsatsen

Polis och räddningspersonal har fått mycket beröm för insatsen vid Stockholmsattentatet. Med all rätt, säger Britt-Inger Saveman, professor vid kunskapscentrum i katastrofmedicin i Umeå.

Två saker är extremt viktigt vid attacker liknande den som inträffade i Stockholm fredags, påpekar Britt-Inger Saveman: dels att snabbt komma i gång med räddningsåtgärder, dels att uppföra avspärrningar kring området.

- Det viktiga är att folk inte rusar dit när man gärna vill hjälpa till, det kan bli helt fel ur säkerhetssynpunkt. När det gäller den här händelsen såg man att polisen var rätt snabba att spärra av och mota bort allmänheten, säger hon till TT.

Tidigare avhandlingar kring katastrofhjälp visar samtidigt på vikten att ha beredskap för en möjlig andra våg av attacker.

Ett problem

Just där ser Britt-Inger Saveman ett problem kring hanteringen av attentatet i Stockholm:

- När det gäller den här insatsen ser man på bilderna att räddningsinsatserna sker nära lastbilen och det kan alltid komma en andra attackvåg. Vi har sett att det inte är ovanligt och då drabbas räddningspersonalen, säger hon.

- Den stora faran ligger i att man vill snabbt hjälpa till och rädda liv och samtidigt ska ha säkerhet för inblandade.

Hyllas i sociala medier

TT: Vad gör du för bedömning av den samlade insatsen?

- Vad man kan se här har polisen övat på den här övningen av attacker. Däremot är det osäkert om räddningstjänsten och ambulanspersonal har övat tillsammans med polisen. Det är något som behöver göras, det gynnar när man väl hamnar i skarpt läge.

Polisen har fått beröm i sociala medier och på plats. Bilder från Drottninggatan visar hur polisbilar täcks av blommor från förbipasserande och inrikesminister Anders Ygeman (S) lyfte i en intervju med Sveriges Television upp polisens insats, en yrkeskår som annars fått mycket kritik under de senaste månaderna.

- Det är ett fruktansvärt attentat som har skett men jag är oerhört glad för polisens jobb, sade Ygeman bland annat.

På Polisförbundet är man överväldigade av den värme som polisen upplevt från allmänheten.

- All den värme och omtänksamhet som man visar varandra och som kommer polisen till del betyder oerhört mycket för poliserna ute på fältet, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

- Vi är inte vana vid en sådan här uppmärksamhet. Det värmer oerhört.