Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bengt Eriksson överlevde en tigerattack 2008.

Bengt överlevde tigerns attack

Pensionerade djurskötaren Bengt Eriksson, 65, vet hur det känns att bli attackerad av en tiger. Det hände nämligen honom i Junsele djurpark i Ångermanland.

På morgonen lördagen den 8 november 2008 gick Bengt Eriksson in i hägnet med de bengaliska tigrarna för att kontrollera eltrådarna runt anläggningen. Tigrarna skulle då fortfarande vara i tigerhuset. Vad han inte visste, var att en av tigrarna fått upp luckan i slussen.

- Plötsligt såg jag honom fem meter bakom mig. Jag hann svära. Sedan small det till när den hoppade på mig och högg mig i nacken, berättar han.

Den vita tigern släppte och bet sedan på nytt för att få bättre tag. Djurskötaren hörde hur det knastrade i nacken, och förstod att döden var nära.

- Men hur det var släppte den mig igen och jag började krypa undan. Då högg den tag i foten på mig. Han drog mig kors och tvärs i hägnet, det var kattens lek med råttan.

Bengt Eriksson försökte hålla sig fast i ett staket, men tigern drog lätt bort honom. Nu släpades han med till ett stenröse.

- Jag tänkte "Bengt, nu får du hitta på något!". Och så tog jag en stor sten där och sopade till tigern i huvudet allt vad jag orkade. Han släppte lite men sedan tog han tag igen. Jag försökte spela död och den tuggade och slickade på min fot, berättar han.

Plötsligt kände djurskötaren mobiltelefonen i sin bröstficka. Han fick fram den, men den visade sig vara avslagen.

- Första försöket att slå in pinkoden misslyckades, för det rann ner så mycket blod. Men andra gången gick det och jag ringde frugan och bad henne larma min kollega Ulf Henriksson och räddningstjänsten.

Kollegan bodde en och en halv mil utanför djurparken, och räddningstjänsten tänkte inte göra något innan han kom. Under den långa väntan låg Bengt Eriksson och kände hur tigern lekte med hans fot.

- När de kom ropade min kollega "Tjänare, kompis! Hur är det?" Jag svarade "Nja, det är väl inget vidare. Men gör så här: Ta en hink med köttbitar och locka in honom i tigerhuset igen!"

Sagt och gjort, och en stund senare hörde Bengt Eriksson hur luckan slogs igen bakom tigern. Först därefter kunde ambulanskillarna rusa in. Bengt tillbringade tre veckor på sjukhus och var sjukskriven i sju månader.

- Jag fick hundra bitsår över hela kroppen. Mina jaktbyxor var helt sönderrivna, bara livremmen var kvar, minns han.

Vad han tänkte när han hörde om olyckan i Köpenhamn?

- Jag tänkte att jag haft en otrolig tur som klarade mig. För hade han fått fortsätta hade han käkat upp mig.

Numera är det dubbla lås kring tigrarna i Junsele djurpark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.