Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett par rån i Stockholm har begåtts av personer under 15 år. Arkivbild.

Bekymmer med gatubarn i Stockholm

Ett rån och försök till rån under natten till måndagen i Stockholm har utförts av väldigt unga personer, uppgifter finns om barn i nioårsåldern. Bekymren med gatubarn har funnits i Stockholm de senaste 5–6 åren, enligt polisen.

Vid ett rån och rånförsök på Södermalm i Stockholm under natten till måndagen ska samtliga gärningsmän enligt polisen ha varit yngre än 15 år. Enligt uppgifter från poliser på Twitter, kan det handla om barn i nioårsåldern.

Vid det första tillfället, vid två-tiden på natten, fick polisen larm om ett rån vid en bar där en person blivit bestulen på sin mobiltelefon och i samband med det blev slagen i ansiktet. De misstänkta, två unga killar sprang därifrån men greps av polisen efter en bit.

Greps senare

Ett par timmar senare försökte fyra unga personer på cykel med hjälp av något som liknade en kniv, råna en person, även nu på Södermalm. Polisen grep de fyra en bit därifrån.

Alla som gripits har överlämnats till sociala myndigheter.

I ett privat inlägg på Twitter skriver en polis i Stockholm att det under helgen skett flera liknande händelser, där unga personer varit inblandade i personrån och fickstölder.

- Nu uttalar jag mig inte om de enskilda fallen men allmänt kan vi säga att vi har haft ett bekymmer i Stockholm city under de senaste 5–6 åren, med unga personer som begår brott och som ganska ofta saknar vårdnadshavare, säger Elisabeth Anestad, biträdande chef för polisområde Stockholm city.

Kommer tillbaka

Hon säger också att det är vanligt att barnen även om de tagits av polis tidigare, kommer tillbaka till gatan och grips för nya brott. Men det är ändå sällsynt att det dyker upp gärningsmän under 15 år enligt henne och att det skett ett par rån på samma kväll, är en tillfällighet och egentligen ingen skillnad jämfört med tidigare.

- Det finns, det vi skulle kalla, gatubarn. Barn som står utanför Myndighetssverige och inte är involverade i någon slags prövning eller process, då är man helt skyddslös och väldigt utsatt. Det är inte bara så att man kan begå brott utan man blir också lätt utsatt för brott, säger hon.

I en polisrapport från 2015 framkom att barnen oftast kom från länder i norra Afrika.