Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karolinska universitetssjukhusets behandling med moderkaksceller frias av Centrala etikprövningsnämnden. Arkivbild.

Behandling med moderkaksceller frias helt

Den experimentella behandlingen med moderkaksceller på Karolinska universitetssjukhuset stämplades som en ny forskningsskandal. Men nu frias forskarna av Centrala etikprövningsnämnden.

I januari fick Svenska Dagbladets uppgifter om att Karolinska universitetssjukhuset (KS) utförde en experimentell behandling med moderkaksceller stor uppmärksamhet. Tidningen hävdade att behandlingen saknade tillstånd från berörda myndigheter och i Macchiarini-affärens kölvatten såg en ny skandal ut att vara under uppsegling.

Men nu får behandlingen grönt ljus av Centrala etikprövningsnämnden, rapporterar SVT Stockholm. Professor Olle Ringdén som utvecklat metoden, och anklagades för att ha utsatt sina patienter för fara, frias helt.

- I samhället är du inte dömd förrän domen faller. Men när du som här står anklagad för forskningsfusk är du skyldig tills motsatsen bevisats. Alla mina anslag har dragits in och min forskningsgrupp har upplösts. Det här systemet ger mindre nogräknade forskare en möjlighet att slå ut sina konkurrenter, säger han till TT.

Stoppade behandlingar

Karolinska Institutet (KI) och KS stoppade behandlingarna 2015. Efter den mediala uppmärksamheten sinade även forskningsanslagen. Olle Ringdén planerar nu att återuppta verksamheten men talar om "fyra förlorade år" för forskning han hävdar hade kunnat rädda många liv.

- Nu kommer vi att söka tillverkningstillstånd från Läkemedelsverket, det är det enda som saknas. Men det är krångligt och fordrar en hel del pengar. Och just nu har jag inga för alla forskningsanslag drogs in efter artikeln i Svenska Dagbladet, säger han.

Olle Ringdén menar att anklagelserna bottnat i en maktstrid om prestige och forskningsanslag. Men kritiserar också KI:s ledning för dess hantering av ärendet.

- Jag har blivit utslängd på uppmaning av rektorn. Jag fick inte sätta min fot på sjukhuset, fråntogs min identitetsbricka och blev utestängd från det labb jag byggt upp under 40 års tid. De har varit mycket kallsinniga och inte hört av sig sedan Etikprövningsnämnden lämnade sitt utlåtande, säger han.

Uppmanar till lösning

Centrala etikprövningsnämnden tar i sitt yttrande upp flera av de problem Olle Ringdén vittnar om. Det "föreligger uppenbarligen en vetenskaplig konkurrenssituation med andra forskare beträffande vilken behandling som är mest lämpad" skriver nämnden bland annat. Centrala etikprövningsnämnden uppmanar också, "i patienternas intresse", KI och KS att lösa konflikterna som uppstått kring forskningen.