Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Begravningsbyrån ser att många inte kan tända ljus på allhelgonadagen, även om de vill. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Begravningsbyrån ser att många inte kan tända ljus på allhelgonadagen, även om de vill. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Begravningsbyråns udda tjänst: tänder gravljuset när du inte hinner

En av fyra vill gärna tända ljus på allhelgonadagen, men kommer av olika anledningar inte i väg till kyrkogården. Därför erbjuder begravningsbyrån nu en ny gratistjänst: de tänder ljuset åt dig – och skickar sedan en bild på graven.

En blomma, en stenfigur eller ett mjukisdjur. Det finns många saker man kan lämna vid våra nära och käras gravar men på fredag, allhelgonadagen, är det sedvanligt att tända ett ljus till minnet av de döda.

Men alla kommer inte i väg till kyrkogården.

– Vi har genom åren märkt ett enormt stort intresse av att minnas någon i samband med allhelgona, men att det finns en hel del människor som inte har möjlighet att komma ut, säger Peter Göransson, kommunikationschef vid begravningsbyrån Fonus.

LÄS MER: Så bemöter du barnets frågor om döden

Därför lanserar begravningsbyrån nu en ny tjänst: de tänder ljuset åt dig. Via webben eller ett kontor kan man, utan kostnad, beställa ett tänt ljus vid en grav.

Peter Göransson. Bild: Press
Peter Göransson. Bild: Press

– Detta är en speciell högtid när vi minns de människor som har levt. Vi går gärna ut och tänder ljus för de som vill se ett levande ljus brinna, men som inte kan göra det själva.

Tjänsten gäller på 460 kyrkogårdar i Sverige, i 145 olika kommuner.

LÄS MER: Hon löser tvisterna om döda göteborgare

Undersökning: 25 procent kan inte tända ljus

Tillsammans med Kantar Sifo har bolaget tagit fram en undersökning som visar att 25 procent av de tillfrågade gärna vill tända ljus 1 november, men inte har möjlighet.

– Om man är äldre, har svårt att gå, om det är mörkt, det är saker som kan upplevas som hinder, säger Peter Göransson.

Det var dock vanligast att inte kunna tända ljus själv bland de mellan 30 och 39 år. Peter Göransson tror att det beror på att det är väldigt aktiva år i livet.

– Vår spekulation är att vi reser, åker och bor på andra platser och är inte på hemmaplan. Man bor inte där gravplatserna finns, säger han.

LÄS MER: Här hamnar de döda som ingen anhörig bryr sig om

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.