Resebegränsningarna kommer efter att sportlovet i Göteborg har inletts.
Resebegränsningarna kommer efter att sportlovet i Göteborg har inletts. Bild: LAURENT GILLIERON

Begränsningar i långväga resor börjar gälla först på söndag

Många sportlovsfirare i Göteborg reser sannolikt redan på fredag eller lördag, men inte förrän på söndagen kan begränsningar i fjärresandet börja gälla. Statsepidemiolog Anders Tegnell hade gärna sett att de kommit tidigare.
– Det är klart att det hade varit bra om de varit reglerade innan, säger han.

ANNONS
|

Strax efter lunch på tisdagen meddelade regeringen att de kommer att föreslå att bussar och tåg som reser längre än 15 mil bara får fyllas till hälften från och med söndag.

Från Göteborg är det ungefär 15 mil till Skövde i öster, Laholm i söder och Strömstad i norr. Den här begränsningen kommer, om den får grönt ljus, att träda i kraft på söndag, mitt i första sportlovshelgen i Västra Götalandsregionen.

LÄS MER:Fjärrtrafiken begränsas för att minska smittspridningen

Under den myndighetsgemensamma pressträffen på tisdagen betonar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, att det viktigaste är att man följer de råd och rekommendationer som finns, som att man sitter på avstånd från varandra och reser med egen bil om man har möjlighet. Något han menar kommer att skydda till stor del.

ANNONS

– Sen vet vi att det finns bussbolag och andra som inte har de möjligheterna och det är klart att det hade varit bra om de varit reglerade innan, men det här är ett komplicerat lagstiftningsarbete och inte lätt att få till hur fort som helst, säger han.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under tisdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff. Bild: Pontus Lundahl/TT

Helt annan situation i år

Förra årets sportlov har pekats ut som något som bidrog till eller till och med startade smittspridningen i Sverige. Men Anders Tegnell befarar inte någon liknande effekt i år.

– Nej, på den nivån tror jag inte alls vi behöver oroa oss. Det var en helt annan situation då vi knappt visste om att den här sjukdomen fanns i stora delar av världen och vi inte alls hade de kontroller och möjligheter att hantera det här som vi har i dag, säger han.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth meddelade på regeringens presskonferens att de nya begränsningarna kommer att gälla längre resor och inte inom kollektivtrafiken. Anledningen är att risken för smittspridning ökar när människor vistas lång tid i begränsade utrymmen, som på fjärrtåg och bussar.

Vilken är skillnaden på en resa på 15 mil och en på 15 kilometer med exempelvis linjebuss eller pendel?

– Vi vet att det är en avsevärd skillnad mellan att vistas en längre tid och en kortare tid tillsammans, säger Anders Tegnell.

ANNONS

LÄS MER:Karta: Så många har vaccinerat sig i din region

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS