Begagnade böcker hittar nya ägare på nätet.
Begagnade böcker hittar nya ägare på nätet. Bild: Karin Wessl n / TT

Begagnade böcker säljer som smör

Antikvariaten tvingas bomma igen och många second hand-affärer har slutat ta emot böcker. Men på nätet blomstrar handeln med begagnade böcker.

ANNONS
|

Bokbörsen är Sveriges största marknadsplats för begagnade böcker. Förra året såldes 398 000 böcker, det bästa året någonsin. Hittills i år ligger försäljningen 18 procent över fjolårets.

– Det har växt hela tiden, säger Bokbörsens vd Sven Bonde.

Även Tradera märker av samma trend. Under perioden 1 januari till 15 september i år ökade bokförsäljningen med 95 procent jämfört med samma period förra året.

Hittar alltid

Sven Bonde tror att ökningen kan bero på att tillgången på skönlitteratur i den vanliga handeln är allt mer begränsad. Men letar man på nätet finns boken man är ute efter ofta bara några musklick bort. På Bokbörsen finns över tre miljoner titlar från runt 50 000 säljare.

ANNONS

– Det som lockar folk är att de hittar det de söker och att det är väldigt kul att köpa böcker. Vi kan också se på statistiken att folk stannar länge på sajten.

Sofia Hagelin, presschef på Tradera, funderar på om det växande intresset för begagnade böcker kan kopplas till den allmänna trenden att söka sig bort från den digitala världen, något som också syns i intresset för till exempel handarbete och odling.

– Det finns ett sug efter att sysselsätta sig med något fysiskt, mer rogivande sätt att koppla ned och låta vissa delar av hjärnan vila. Att hålla i en bok, sätta på en vinylskiva, pyssla med växter, samla på något.

Specialböcker ökar

Den trenden speglas också i bokförsäljningen på Tradera där intresset för specialböcker ökar. Allra störst är ökningen för böcker om botanik, följt av flyg och flyghistoria samt konst och hantverk.

Säljarna på Bokbörsen är allt från studenter som säljer en enstaka bok, till antikvariat som säljer tio böcker om dagen. Några riktigt tydliga trender i försäljningen går inte att se, men allt går att sälja, säger Sven Bonde.

– När universiteten börjar ser vi en markant ökning av kurslitteratur. Augusti och januari är våra bästa månader. Men det köps också fantastiska mängder skönlitteratur.

ANNONS

Boel Holm/TT

Böcker som inte längre gå att hitta i bokhandeln är bara några musklick bort.
Böcker som inte längre gå att hitta i bokhandeln är bara några musklick bort. Bild: Karin Wessl n / TT

2018 köptes 398 000 böcker på Bokbörsen. Hittills i år har försäljningen ökat med 18 procent.

Under perioden 1 januari–31 augusti i år såldes 180 000 böcker på Tradera. Hittills i år har försäljningen av böcker ökat 95 procent jämfört med förra året.

Den kategori böcker som växt mest på Tradera var "övriga böcker" som ökade med 116 procent, följt av skönlitteratur 97 procent och barn- och ungdomsböcker som ökat med 80 procent.

Källa: Bokbörsen och Tradera

ANNONS