Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Bedragare utnyttjar äldres oro för corona

En ny bedrägerimetod har blossat upp i spåren av det nya coronaviruset: Äldre luras av bedragare som ringer upp och utger sig vara från Folkhälsomyndigheten. I ett av fallen blev en kvinna i 80-årsåldern av med drygt 100 000 kronor.
– Vi försöker följa den här utvecklingen nu, säger Anders Larsson, gruppchef vid polisens circa-grupp för G T.

Både DN och GT har rapporterat om hur bedragare använder äldre människors oro för coronaviruset som ett sätt att lura till sig deras pengar. Bedragaren ringer upp sitt offer och utger sig för att vara från Folkhälsomyndigheten. Därefter varnas den äldre för att hen kan vara smittade av coronaviruset – och bedragaren erbjuder sen den äldre ett smitt-test.

– Och förklarar att han eller hon då behöver logga in med bank-id på sin internetbank. Då kan förövaren ta sig in i internetbanken och hantera den äldres konto, berättar polisen Anders Larsson för tidningen.

Avlurad drygt 100 000

Anders Larsson är gruppchef vid Circagruppen i Vårgårda, en enhet som specialiserat sig på att utreda brott mot äldre. Han säger att de flesta hittills anmälda fallen har stannat vid försök till bedrägeri – bedragaren har inte varit övertygande nog och den äldre har avbrutit efter att ha fattat misstankar. Detta trots att de falska nummer som används gör så att det ser ut som att det faktiskt är Folkhälsomyndigheten som ringer.

Men i minst ett fall har det gått väldigt illa: en kvinna i 80-årsåldern blev avlurad drygt 100 000 kronor.

– Vi försöker följa den här utvecklingen nu. Det kan hända att när vi går igenom anmälningsinflödet efter helgen och försöker identifiera den här typen av seriebrottslighet, att vi hittar fler fall, säger Anders Larsson till GT och förklarar att offren vanligtvis är födda på 1930- och 40-talen.

Han säger att man inte behöver vara rädd, men han uppmanar samtidigt till att vara på sin vakt.

– Är man det minsta misstänksam, så lägg på luren, säger han till GT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.