Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bedragare kan ligga bakom vänförfrågningar

Unga, snygga tjejer vill lägga till dig som vän på Facebook. Men se upp. Det kan vara ett första steg i ett försök att lura dig på pengar.– Man ska radera direkt och naturligtvis inte upprätthålla kontakten, säger Bengt-Åke Nilsson, förundersökningsledare på bedrägerisektionen på polisen i region Väst.

När symbolen som visar att du har en ny vänförfrågan lyser på Facebook kan det för många vara ett uppskattat inslag i vardagen. Särskilt om det är en ung, snygg tjej.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men se upp. Ibland kan det vara något lurt på gång – bedragare kan ligga bakom kontot.

– Naturligtvis kan det vara det, säger Bengt-Åke Nilsson, förundersökningsledare på bedrägerisektionen på polisen i region Väst, och fortsätter.

– Men frågan är vad de vill med sina vänförfrågningar.

Ibland kan det faktiskt vara en okänd människa som söker nya kontakter på detta sätt.

– Det är klart att de finns de som vill vara kompis med en svensk, en europé, en polis eller liknande. De tycker att det är lite spännande naturligtvis, säger Bengt-Åke Nilsson.

Men det kan också vara ett första steg i ett försök att lura någon på pengar.

– Det finns de med onda avsikter. I så fall får man undersöka skälet till varför de vill bli kompis med en.

Ibland kan de ha kapat en identitet rakt av – både namn och bild stämmer överens med någon som finns i verkligheten. Det kan också vara så att man tagit bilden från någon men hittat på ett annat namn.

– De kan ha kapat någons identitet, eller lånar någons identitet, för att låtsas vara någon annan och syftet är naturligtvis att komma över andras pengar, säger Bengt-Åke Nilsson.

Detta innebär att man måste vara försiktig när man besvarar kontakten med totalt okända människor på Facebook.

– Man måste vara försiktig med sina uppgifter. Det säger vi alltid. Man ska vara försiktig med sig själva, sin identitet, sina konton och vilka uppgifter man lägger ut. Det är mycket en anslagstavla det här som alla kan läsa.

Kolla även runt på personens Facebook-sida. Har hon eller han få vänner och ett nystartat konto bör varningssignalerna börja ringa. Man bör även fundera på om namnet på personen stämmer överens med den information som personen lämnar om sig själv.

Och skulle den nya vännen börja erbjuda dig möjligheten att tjäna pengar på ett snabbt sätt, få ta del av ett arv eller liknande så ska man inte låta sig luras.

– Man ska radera direkt och naturligtvis inte upprätthålla kontakten. Är det något som låter alldeles för bra så är det för bra. Hundra kilo guld för några tusen US-dollar som ligger och väntar på en om man kan betala avgifter, det finns inte en människa i världen som skulle överlåta något sådant till en okänd människa för så lite pengar, utan att i stället lägga beslag på det själva, säger Bengt-Åke Nilsson.

Och är det så att man upptäcker att någon startat ett Facebookkonto där de utger sig för att vara du, eller har använt dina bilder men under något annat namn, ska man kontakta Facebook och försöka få kontot raderat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.