Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsvetaren Svend Dahl är chef vid Liberala nyhetsbyrån. Arkivbild.

Bedömare: Tydliggör splittringen inom L

Det partiråd inom Liberalerna som godtog regeringsuppgörelsen med S, MP och C visar på den stora splittringen i partiet, enligt en bedömare. Men på kort sikt har partiledaren Jan Björklund gått stärkt ur det hela.

I flera veckor har striden inom L förts inför öppen ridå i frågan om S-ledaren Stefan Löfven eller M:s Ulf Kristersson ska släppas fram som statsminister. Sedan C på lördagen tydligt sagt ja till den offentliggjorda uppgörelsen samlades L:s partiråd på söndagen och där blev röstsiffrorna 62–30 till Löfvens fördel.

- Det här understryker hur stor den här splittringen egentligen är inom Liberalerna, och min bedömning är att den splittringen kommer att leva vidare och ligga som en lågintensiv konflikt i partiet under de kommande åren, säger statsvetaren Svend Dahl, chef vid Liberala nyhetsbyrån.

TT: Hur kommer det att yttra sig?

- Det kommer att vara en pågående debatt i frågor med anknytning till det här och kommer säkert upp på landsmöten och motsvarande. Man kommer återkomma till det här vägvalet som verkligen klyver partiet, svarar han.

"Konkreta resultat"

Dahl tror att C:s tydliga ställningstagande och punkterna i själva uppgörelsen kan ha övertygat L-företrädare om att det är värt att ta chansen.

Men L är ett litet parti med låg fallhöjd till riksdagsspärren. Dessutom väljer partiets sympatisörer oftast mellan L och M, påpekar Dahl – och inte minst därför är uppgörelsen ett stort risktagande, anser han.

- För att det här ska falla väl ut för Liberalerna måste man kunna visa på mycket konkreta resultat inför valet 2022.

- Man måste kunna visa väljarna att det här är en regering som i princip genomfört Liberalernas politik, fortsätter Dahl.

"Lite avvaktande"

Han har argumenterat för att L och C i ett första steg bör stödja en M-ledd regering där även KD ingår.

Dahl är också tveksam till uppgörelsen med S, MP och C och säger att de borgerliga har blivit lovade ett antal utredningar, och han vill vänta och se vad de verkligen leder till.

- Jag tillåter mig att vara lite avvaktande.

Accepterar V

Just nu ser det ut som att Jan Björklunds linje har segrat i partiet.

- Man kan säga att Jan Björklund kortsiktigt har gått stärkt ur det, samtidigt som han kommer att leda ett parti som är präglat av interna konflikter, säger Dahl.

Det är också fortfarande möjligt att hela korthuset faller om V gör allvar av hotet om att aktivt rösta emot uppgörelsen. Detta i ett läge där förtroendet mellan L och M är kört i botten, noterar Dahl.

Under söndagen noterade också Björklund att ett V-nej innebär att uppgörelsen är skrotad.

- Det kan bara ses mot bakgrund av att Liberalerna vill undvika ett extraval. Då är man beredd att acceptera Vänsterpartiet som en del av ett regeringsunderlag, trots att man tidigare sagt att det inte var aktuellt, säger Dahl.