Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Bebislycka hos kungafamiljen

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt andra barn. Under en presskonferens på Danderyds sjukhus avslöjade Carl Philip att han och Sofia fått sin andra pojke. – Jag tror Alexander blir väldigt glad över att han har fått en liten lillebror, säger den stolta pappan.

Nyheten om tillökningen i kungafamiljen meddelas först av riksmarskalk Svante Lindqvist via hovets hemsida vid lunchtid på torsdagen. Lindqvist berättade då att prinsessan Sofia och prins Carl Philip hade fått tillökning av ett välmående barn som föddes klockan 11.24 under torsdagen på Danderyds sjukhus. 

Klockan 15.00 på torsdagen höll prins Carl Philip en traditionsenlig presskonferens på sjukhuset där han avslöjade att det nya barnet är en liten prins. 

Carl Philip: "Vi har fått en pojke till"

– Jag tror Alexander blir väldigt glad över att han har fått en liten lillebror, vi har fått en pojke till, sa den stolta och leende pappan. 

Precis som barnet uppges Sofia må bra efter födseln. Prinsen berättade själv att han klippte av navelsträngen och att förlossningen gick relativt snabbt - samtidigt som han hyllade personalen på Danderyds sjukhus för den vård familjen fått. 

Tillskottet i kungafamiljen innebär alltså att prins Alexander, ett år, blir storebror. Under pressträffen berättade Carl Philip att den nya prinsen liknar resten av familjen. 

– Det är svårt att beskriva exakt nu, men jag tycker han har lite av Alexanders drag, sade  Carl Philip som under pressträffen även berättade att bebisen liknande både honom och Sofia. 

Den nyfödda bebisen väger 3400 gram och är 49 centimeter lång, det vill säga exakt samma längd som storebror Alexander hade när han föddes förra året.  Det är ännu inte bestämt när prinsparet åker hem från sjukhuset. Namnet är redan bestämt för barnet – men det är inget som Carl Philip tänker avslöja i nuläget. 

– Av självklara skäl tänker jag inte säga det nu, ni får hålla er lite till, log prinsen under pressträffen. 

Carl Philip berättade också om sina känslor över att ännu en gång blivit pappa. 

– Jag tror att det är som för alla föräldrar. Det är omvälvande, det är en av tusen känslor som dyker upp. Det är fantastisk underbart. 

På frågan om hur hans hustru Sofia är som mamma svarade Carl Philip: 

– Jag har inga andra ord än att hon är fantastisk. 

Vid 15-tiden på torsdagen hade den lilla prinsen ännu inte besökts av övriga delar av kungafamiljen, men Carl Philip berättade stolt att han hade skickat en bild på sin nyfödde son till sina närmaste familjemedlemmar. 

 

Den nyfödde prinsens storebror Alexander föddes den 16 april 2016, och föddes även han på Danderyds sjukhus. Det nya tillskottet innebär att att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia nu har sex barnbarn. Prins Alexander har ännu inte fått träffa sin lillebror. 

– Han är hemma just nu, men vi väntar med förhoppning på att Alexander ska få träffa honom, men när det blir får vi se, fortsatte Carl Philip på pressträffen. 

Om det kan bli tal om fler barn för Sofia och Carl Philip utesluter de inte att det kan bli så. 

– Om vi kan så kanske, vi får se, det är inget som jag kommer gå in på nu, men alla har olika möjligheter att få barn. Vem vet?, säger Carl Philip. 

Estelle först ut i nya generationen 

Äldst i den nya generationen är kronprinsessan Victorias och prins Daniels dotter, prinsessan Estelle, som föddes på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm den 23 februari 2012. 

Estelle blev själv storasyster den 2 mars 2016 då hennes lillebror prins Oscar såg dagens ljus på samma sjukhus.  

Prinsessan Madeleine har också två barn, prinsessan Leonore, som föddes i New York den 20 februari 2014, och prins Nicolas som föddes i Danderyd den 15 juni 2015. Madeleine och hennes man Chris O´Neill väntar även ett tredje barn, vilket hovet bara för några dagarna sedan berättade om. 

Te Deum på måndag 

Det senaste tillskottet i kungafamiljen kommer att få plats nummer sex i den svenska tronföljden efter storebror prins Alexander. 

Enligt Expressen hade det redan innan den nya prinsen föddes skickats ut inbjudningar för "Te Deum" (tacksägelsegudstjänst) till gäster som bland andra statsminister Stefan Löfven, andra höga svenska politiker och de närmaste familjemedlemmarna. På inbjudningskortet stod det att gudstjänsten var planerad att hållas dagen efter den väntade födslen eller den följande måndagen. 

Enligt hovet kommer gudstjänsten nu att hållas under måndagen i Slottsyrkan på Stockholms slott, samma kyrka som Sofia och Carl-Philip gifte sig i 2010. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.