Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning föreslår Kommunals ordförande Tobias Baudin till ny partisekreterare för Socialdemokraterna.
Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning föreslår Kommunals ordförande Tobias Baudin till ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Bild: Christine Olsson/TT

Baudin föreslås som S nya partisekreterare

Kommunals ordförande Tobias Baudin föreslås till ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

– Tobias Baudin är en driven och engagerad ledare som kännetecknas av arbete för förändring och förmåga att ta med sig andra i det, säger valberedningens sammankallande Elvy Söderström på en pressträff.

– Det är så himla hedrande och häftigt att bli nominerad. Jag är ju en politiskt engagerad folkrörelsemänniska som drivs av viljan att förändra och förbättra. Det krävs både starka fackföreningar och ett starkt socialdemokratiskt parti för ett bättre Sverige. Därför har jag tackat ja, säger Tobias Baudin.

Ta debatten

– Jag ska ta debatten med den mörkblåa konservativa högern där Moderaterna och Sverigedemokraterna låter alltmer lika. Konflikten är hård, det är många som vill backa in i framtiden. Det blir en stentuff match men vi ska vinna valet, säger han.

Den nuvarande partisekreteraren, Lena Rådström Baastad, meddelade tidigare i höst att hon avgår.

Det är partiets kongress i Göteborg den 3-7 november som ska utse både S-ledaren Stefan Löfvens och Rådström Baastads efterträdare. För snart två veckor sedan föreslog valberedningen att finansminister Magdalena Andersson ska ta över efter Löfven.

SSU nöjda

Baudin är ordförande för LO:s största medlemsförbund, Kommunal. Det har han varit sedan 2016 och före det var han vice ordförande.

Baudin kommer från Luleå och har yrkesbakgrund som maskinist. Han är 47 år.

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, säger sig vara mycket nöjt med förslaget om Tobias Baudin som partisekreterare. I sitt arbete på Kommunal har han visat att han tar strid för välfärdens arbetare.

"Han har tagit strid när det har behövts, kompromissat när det varit nödvändigt och lyckats lyfta upp Kommunals frågor på agendan. Det är precis ett sånt ledarskap Socialdemokraterna behöver, särskilt när vi sitter i regering och partiordförande leder landet, säger Diyar Cicek, förbundssekreterare SSU, i en skriftlig kommentar.