Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barnleksak stoppas – kan innehålla farliga ämnen

Barnleksaken Squishies återkallas från flera butiker efter att företaget TOP-TOY infört ett totalt försäljningstopp för produkten i Norden. Det efter att den danska Miljöstyrelsen larmat om att leksaken kan innehålla farliga ämnen.

Det var under onsdagseftermiddagen som företaget TOP-TOY, som bland annat står bakom BR-Leksaker och Toys''R''Us, gick ut med att de inför ett ett totalt försäljningsstopp för leksaken Squishies skumprodukter i alla sina butiker i hela Norden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anledningen ska vara ett larm om att leksaken kan innehålla giftiga ämnen.

Under tisdagen ska företaget ha kontaktas av den danska Miljöstyrelsen som utrett tolv olika typer av Squishies skumprodukter och hittat skadliga ämnen i leksakerna.

Miljöstyrelsen skriver själva i ett pressmeddelande att det fanns så pass höga koncentrationer av skadliga ämnen i samtliga av de tolv produkterna att det kan medföra en risk för barn om de leker med dem under en lägre tid.

Innehöll cancerframkallande ämne

Undersökningen ska ha visat på höga halter av ämnet Dimethylformamid (DMF), som bland annat kan ge skador på levern och andningsorganen hos barn. Ämnet kan också ge fosterskador, enligt Miljöstyrelsen.

En av de tolv undersökta leksakerna ska även ha gett utslag på ett cancerframkallande ämne, skriver Miljöstyrelsen i pressmeddelandet.

En av de tolv testade Squishies-produkterna har funnits till försäljning i TOP-TOYs butiker och företaget beslutade då att stoppa försäljningen av produkterna omgående, skriver TOP-TOY i ett pressmeddelande.

Inväntar ny utredning

Företaget skriver vidare att Miljöstyrelsens utredningar är mer omfattande än EU:s nuvarande säkerhetsstandard för leksaker, vilket ska vara anledningen till att TOP-TOY själva inte hittat några problem med produkten tidigare.

Företaget väntar nu på ytterligare en utredning från den danska Miljöstyrelsen och kommer inte sälja fler Squishies innan säkerheten kan garanteras.

TOP-TOY uppmanar oroliga kunder att returnera sina Squishies till någon av deras butiker för att få pengarna tillbaka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.