Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkaren bredvid sin försvarare Frida Wallin vid en tidigare häktningsförhandling. Arkivbild.

Barnläkaren döms för våldtäkter och övergrepp

De sökte vård för sådant som feber, huvudvärk, hosta eller misstänkt laktosintolerans. Då undersökte den 29-årige läkaren barnens underliv och anus – och filmade i vissa fall. Nu döms mannen till tio års fängelse för grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot ett 50-tal barn.

Brotten har i de flesta fall begåtts på olika läkarmottagningar runt om i Sverige, och när mannen arbetade för den digitala vårdtjänsten Kry. Brottsoffren är i huvudsak hans patienter – barn i åldrarna två till tolv år – samt föräldrar som han förmått filma och i vissa fall beröra sina barns underliv och anus vid Kry-undersökningarna.

Mannen döms för bland annat 46 fall av grova sexuella övergrepp på barn och för fyra fall av grov våldtäkt mot barn. Det sistnämnda rör fall där han vid undersökningarna även penetrerat barnens underliv och anus.

Straffet blir fängelse i tio år, och Stockholms tingsrätt har beslutat att mannen också ska utvisas på livstid. Han ska också betala skadestånd till offren på sammanlagt cirka 3,5 miljoner kronor.

- Som en röd linje går det förhållandet att mannen har utnyttjat sin ställning som läkare, och att han har missbrukat ett särskilt förtroende. Sedan är ju barnens låga ålder ett tema också, säger domaren Marianne Gauffin som motivering till att brotten bedömts som grova.

Sparade filmer

Mannen har försvarat sitt agerande med att helkroppsundersökningar av barn är vanligt i Spanien, som han kommer ifrån och där fått sin läkarutbildning. Men under rättegången har två sakkunniga läkare deltagit och bedömt barnens fall och konstaterat att de "undersökningar" som mannen döms för har varit helt obefogade. Den linjen går också tingsrätten på:

- Hans handlande har varit styrt av hans sexuella intresse för barn, främst prepubertala flickor, säger Marianne Gauffin.

Att han döms för brott även mot föräldrar beror på att deras sexuella integritet kränkts när de förmåtts filma och/eller röra sina barn. Läkaren har i några fall även filmat undersökningar själv och sparat vissa videosamtal i vårdappen.

Under förhören med föräldrarna har många uttryckt en oro för det som hänt.

- Det kan ha varit oro för att barnet ska få reda på det här senare, de har uttryckt oro för hur barnet då ska reagera. Men framför allt har det varit oro hos föräldrar när undersökningar ska ha filmats, säger Gauffin.

"Besviken"

Mannens advokat Frida Wallin säger att hennes klient är besviken på domen. Försvaret anser att straffet är för strängt och att vissa gärningar, framför allt fallen av grov våldtäkt mot barn, borde ha fått andra rubriceringar.

- Med tanke på hans inställning målet igenom är det nog sannolikt att det blir ett överklagande. Det får vi ta ställning till när vi har analyserat tingsrättens dom och har hunnit diskutera med honom, säger Frida Wallin.

På Kry ser man domen som ett avslut:

- Det är hemskt att det har hänt, men vi ska komma ihåg att det turligt nog är väldigt, väldigt ovanligt och att vård i Sverige, oavsett format, är trygg. Det här rör sig om en person som grovt missbrukat sin roll som läkare, säger presschefen Linda Bengtsson.