Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkaren och hans försvarare Frida Wallin vid en av häktningsförhandlingarna emot honom. Arkivbild.

Barnläkare skyldig till brott – ska undersökas

Den 29-årige läkare som åtalats för sexualbrott mot ett 50-tal barn på flera vårdinrättningar runt om i landet har begått "merparten av de åtalade gärningarna". Det konstaterar rätten, som dock har beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan dom kan meddelas.

Det har gått en vecka sedan förhandlingen mot mannen avslutades, och efter överläggningar har nu rätten beslutat att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och vara fortsatt häktad.

Stockholms tingrätt anser att det finns tillräcklig bevisning om att den tilltalade begått "merparten av de åtalade gärningarna rörande olika sexualbrott", skriver den ett pressmeddelande.

Rättegången beräknas kunna fortsätta under vecka 13.

Undersökte underliven

29-åringen åtalades i september förra året för brott begångna mot totalt 70 personer, varav 52 är barn. Dessa har enligt åtalet utsatts för bland annat grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp, utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt barnpornografibrott av den 29-årige läkaren.

Brotten ska enligt åklagaren ha begåtts i samband med undersökningar vid olika vårdinrättningar runt om i landet, där mannen tjänstgjort. Läkaren har tittat på och rört vid barnens underliv, trots att detta inte var medicinskt motiverat, har åklagaren hävdat. I vissa fall har han även penetrerat barnens underliv eller anus.

Brott mot föräldrar

Läkaren åtalades också för sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot 18 vuxna – föräldrar till barn som sökt vård via appen Kry och som läkaren förmått filma barnens underliv.

I början av januari åtalades mannen för ytterligare tre fall av brott mot barn och föräldrar, som sökt vård via appen.

Mannen har hävdat att undersökningarna visst varit medicinskt motiverade och att helkroppsundersökningar – vilket inkluderar underlivet – är vanligare i hans hemland Spanien. Han har också varit noggrann med att få okej av barn och vårdnadshavare inför varje handling.